Ce sunt prefabricatele din beton si la ce ne folosesc ele?

Ce sunt prefabricatele din beton si la ce ne folosesc ele?

Betonul prefabricat este un produs de constructie produs prin turnarea betonului intr-o matrita reutilizabila sau “forma”, care este apoi tratata intr-un mediu controlat, transportata la locul de constructie si ridicata in pozitie. Dimpotriva, betonul standard este turnat in forme specifice locului si tratat pe teren.

Piatra prefabricata se deosebeste de betonul prefabricat folosind un agregat fin in amestec, astfel incat produsul final se apropie de aspectul pietrelor sau pietrelor care apar in mod natural. In acest articol vom vorbi despre prefabricate beton.

Panourile prefabricate (numite simplu panouri) sunt utilizate numai in intervale de pereti exteriori si interiori. Comprimat din beton si piatra, creaza un perete sau o fata solida dar usor de manevrat. Prin producerea betonului prefabricat intr-un mediu controlat (denumit in mod obisnuit o fabrica de prefabricata), betonul prefabricat ofera avantajul de a se usca si a fi monitorizat indeaproape de catre angajatii instalatiei.

Utilizarea unui sistem prefabricat de beton ofera multe avantaje potentiale fata de turnarea la fata locului. Productia prefabricata de beton realizata la nivelul solului, ajuta la siguranta pe parcursul unui proiect. Exista un control mai mare asupra calitatii materialelor si a manoperei intr-o instalatie prefabricata in comparatie cu un santier de constructii.

Formulele utilizate intr-o fabrica de materiale prefabricate pot fi refolosite de foarte multe ori inainte de a fi inlocuite, adesea facand materialele mai ieftine decat turnarea la fata locului atunci cand privim la costul pe unitate de cofrare.

Exista multe tipuri diferite de sisteme prefabricate de beton pentru aplicatii arhitecturale, care difera in functie de dimensiune, functie si costuri. Panourile arhitecturale prefabricate sunt de asemenea utilizate pentru a acoperi toate sau o parte din fatadele unei cladiri sau peretii liberi folositi pentru amenajarea teritoriului, izolarea fonica si peretii de securitate, iar unele pot fi elemente structurale precomprimate din beton. Drenarea apelor pluviale, conductele de apa si canalizare si tunelurile utilizeaza unitati prefabricate din beton.

Caile ferate guvernamentale din sudul Tarii Galilor au utilizat in mare masura constructia prefabricata de beton pentru statiile si cladirile similare. Intre 1917 si 1932 au ridicat 145 de astfel de cladiri. Dincolo de panourile de acoperire si elementele structurale, cladirile intregi pot fi asamblate din beton prefabricat. Asamblarea prefabricata permite finalizarea rapida a magazinelor comerciale si a birourilor cu o munca minima.

De exemplu, Cladirea Jim Bridger din Williston, Dakota de Nord, a fost prefabricata in Minnesota cu instalatii de aer, electricitate, apa si fibra preinstalata in panourile de constructie. Panourile au fost transportate peste 800 de mile pana la campurile petroliere Bakken, iar cladirea comerciala a fost asamblata de trei lucratori in timp minim. Cladirea gazduieste peste 40.000 de metri patrati de magazine si birouri. Practic, intreaga cladire a fost construita in Minnesota.

Pentru a completa aspectul celor patru tipuri de panouri de perete prefabricate – sandwich, sandwich tencuit, panouri interioare si panouri de placare – multe finisaje de suprafata sunt disponibile. Cimentul standard este alb sau gri, desi diferite culori pot fi adaugate cu pigmenti sau vopsele.

Culoarea si dimensiunea agregatului pot afecta aspectul si textura suprafetelor din beton. Forma si suprafata matritelor prefabricate de beton au un efect asupra aspectului: matrita poate fi facuta din lemn, otel, plastic, cauciuc sau fibra de sticla, fiecare material dand un finisaj unic.

Leave a reply:

Site Footer