Ce sunt actuatoarele termice?

Actuatoarele termice sunt sisteme mecanice care folosesc expansiunea si contractia indusa de materiale ca un mecanism pentru crearea miscarii.

Avand senzorul de temperatura integrat, si actionarea intr-un singur dispozitiv, un actuator termic Salus este utilizat in mod obisnuit in aplicatii cum ar fi controlul temperaturii, amestecarea si devierea fluidelor, protectia impotriva inghetului si oprirea la temperaturi ridicate.

Actuatoarele termice sunt componentele principale ale dispozitivelor, de la termostate pana la produse de supapa, cum ar fi robinetele de bypass termice, valvele de amestecare termostatice , supapele de temperatura si supapele de echilibrare termostatice.

Un servomotor termostatic actioneaza ca un actuator de supapa pentru a deschide sau inchide o supapa pe baza unei valori de temperatura. Rolul sau poate fi de exemplu acela de a regla continuu fluxul de apa calda catre un calorifer care incalzeste o camera.

Un servomotor termic combinat cu o sursa de caldura, cum ar fi un termistor cu coeficient de temperatura pozitiv, este cunoscut ca un motor de ceara, utilizat in mod obisnuit in aparate precum masinile de spalat sau masinile de spalat vase pentru a actiona incuietori sau pentru a actiona zavorul distribuitorului.

Principiul de functionare

Actuatoarele termice convertesc energia termica in energie cinetica sau miscare. Un servomotor termostatic tipic este format dintr-un material sensibil la temperatura sigilat intr-o carcasa de o diafragma care se impinge impotriva unui dop pentru a deplasa un piston intr-un ghid.

Elementul cheie al unui actuator termic Salus este materialul sensibil la temperatura. Acest material se extinde si se contracta pe baza temperaturii dispozitivului, determinand miscarea pistonului.

Acest material ar putea fi un lichid, gaz, substanta asemanatoare cu ceara sau alt material care schimba volumul in functie de temperatura.

In cazul materialelor din ceara, substanta este conceputa cu atentie pentru a suferi o schimbare de faza intr-un interval de temperatura specific.

Cand temperatura creste peste punctul de topire, ceara se schimba faza de la solid la lichid, extinzandu-se semnificativ in volum. Aceasta expansiune se impinge impotriva unei diafragme care contine ceara, care obliga un piston sa se miste in interiorul unui ghid.

Cand temperatura scade sub punctul de topire, ceara isi schimba faza in solid din lichid. Aceasta duce la un volum de contractare a materialului care relaxeaza presiunea asupra diafragmei. Un arc face ca pistonul sa se retraga inapoi in ghidaj in pozitia initiala.

Intervalele tipice de actiune pentru actuatoarele termice pe baza de ceara variaza de la 0,05 la 0,5 inci, generand forte de impingere de la 5 lb la 75 lb la temperaturi cuprinse intre -150 ° F si 300 ° F.

Avantaje

In multe aplicatii, actuatoarele termice au o serie de avantaje in comparatie cu solutiile traditionale.

De exemplu, servomotorul termic din interiorul unei supape termostatice sau termice ii permite sa functioneze ca un singur dispozitiv care integreaza functiile de detectare a temperaturii, de actionare si de control al fluidului.

Comparativ cu o configuratie conventionala care utilizeaza o electrovalva si un sistem de detectie electronica, o supapa termica elimina o serie de componente externe.

Servomotorul termic inlatura necesitatea solenoidului, senzorului de temperatura, cum ar fi un termopar, instrumentele electronice si circuitele de control si sursa de alimentare, cum ar fi o baterie sau o sursa de curent continuu.

Cu mai putine componente, supapa termica este mai usoara si mai ieftina de instalat. Complexitatea generala de proiectare si costul total al solutiei sunt reduse.

Deoarece supapa termica nu necesita furnizare de energie electrica, dispozitivul este imun la intreruperi de curent si la evenimente periculoase precum scurtcircuite. Fiabilitatea si siguranta sunt astfel imbunatatite printr-o configuratie traditionala.

Actuatoarele termice sunt unitati compacte cu un raport ridicat de putere la dimensiune si greutate. Nu necesita calibrare periodica si ofera o functionare sigura si fiabila in aplicatii periculoase sau extreme.

Leave a reply:

Site Footer