Aplicatiile software care au fost dezvoltate in functie de cerintele beneficiarului, pe baza unei analize proprii, a proceselor din interiorul companiei, sau a analizei dar si a consultantei efectuate de catre specialisti, poarta denumirea de Custom Software, sau denumirea de Software dezvoltat la comanda.
In majoritatea cazurilor, se apeleaza la astfel de solutii, in momentul in care un software cu licenta, care deja se regaseste pe piata, nu se potriveste perfect cu procesele din firma clientului, sau o astfel de aplicatie cuprinde anumite module care nu isi au rostul.
In continuare as dori sa prezint etapele necesare pentru o dezvoltare software la cerere, cat mai eficienta. Asadar, primul pas care trebuie efectuat, este o intalnire prealabila in care se discuta cu lux de amanunte fiecare detaliu.
Urmatorul pas foarte important il reprezinta propunerea, pentru ca in functie de cerintele clientului, se va face o propunere in ceea ce priveste costurile, resursele dar si termenul de finalizare al proiectului de dezvoltare software la cerere.
Cel de al treilea pas reprezinta detalierea tuturor specificatiilor, sau mai bine spus, realizarea acelor specificatii functionale, in timp ce urmatorul pas il reprezinta semnarea contractului de colaborare, in care sunt cuprinse toate specificatiile discutate pe larg.
Urmatoarea etapa o constituie dezvoltarea software-ului folosind specificatiile si respectand toti termenii din contract. Ei bine, penultimul pas pe care il necesita un astfel de proiect, il reprezinta livrarea sistemului de catre companie, spre client, insa nu inainte ca serviciul sa fie testat intern de catre specialisti.
Odata ce totul este in regula, nu mai ramane altceva decat ca pachetul de servicii sa fie livrat si instalat de catre client.
O companie care se respecta, cu siguranta va oferi clientilor si servicii de mentenanta si suport pentru programul software, dupa ce le-a livrat acestora pachetul cu servicii. Este extrem de important ca dupa ce un soft este dezvoltat, sa beneficieze de astfel de servicii, pentru ca astfel si eventualele probleme vor fi rezolvate foarte rapid.
Eliminarea prematura a bug-urilor dar si consultanta pe care dezvoltatorii o ofera clientilor, fac parte din acest proces de mentenanta si suport.
Aceste proceduri de mentenanta includ proceduri de back up, configurari ale serverelor sau ale tuturor sistemelor pe care ruleaza aplicatiile, reparatia bug-urilor, supravegherea aplicatiilor ( si aici se face referire la monitorizarea log-urilor sau la monitorizarea statusului server). Recomandarile pentru imbunatatirea aplicatiei, dar si optoozarea procedurilor, fac parte deasemenea din procesul de mentenanta.
O firma care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, cu siguranta va veni pentru clienti cu mai multe servicii, pe langa dezvoltarea software la comanda. Printre celelalte servicii se pot regasi integrarea sistemelor informatice, consultanta si analiza software, dar si testarea si asigurarea calitatii.
Ei bine, in momentul in care va doriti sa apelati la serviciile oferite de o astfel de companie, in primul rand trebuie sa va documentati inainte, sa vedeti ce proiecte reusite are compania respectiva, dar si sa aflati parerea clientilor care au colaborat cu respectiva companie.
Este recomandat sa alegeti colaborarea cu o firma de succes din acest domeniu.