Un alternator este un generator de energie electrica intr-o masina si este o componenta majora a sistemului de incarcare a vehiculului. Toate masinile cu motor cu combustie interna, cu exceptia unor hibrizi, au alternator.
Cand un motor functioneaza, alternatorul incarca bateria si furnizeaza energie electrica suplimentara pentru sistemele electrice ale vehiculului. Un alternator este insurubat la motor si este condus de o centura de serpentina (curea de antrenare).
Un alternator este o unitate fara intretinere. In unele masini, acesta poate dura pana la 10-15 ani, fara reparatii. In cazul in care un alternator nu reuseste sa isi faca treaba si sa incarce bateria, masina poate sa functioneze pentru o perioada scurta de timp cu baterie.
Cu toate acestea, motorul se va opri imediat ce se va descarca bateriei. Inlocuirea unui alternator cu o piesa OEM noua este costisitoare, dar exista alternative, precum accesarea site-ului www.dezmembrarililieci.ro, pentru achizitionarea unui alternator, de la aceasta firma de dezmembrari auto, la un pret mult mai atractiv.
Simptomele problemelor alternatorului
Cel mai frecvent simptom al unei probleme cu sistemul de incarcare al vehiculului dvs. este o lumina de avertizare in forma de baterie sau pictograma „INCARCARE” care se aprinde in timp ce conduceti. In mod normal, acest indicator de avertizare ar trebui sa se aprinda cand puneti contactul, dar ar trebui sa dispara imediat ce motorul este pornit. Daca ramane activ, exista o problema cu sistemul dvs. de incarcare.
Lampa de avertizare a sistemului de incarcare nu indica direct un alternator esuat, desi problemele alternatorului sunt foarte frecvente. Mecanicul dvs. va trebui sa faca teste suplimentare pentru a identifica partea defectuoasa.
Un alt simptom al unui sistem slab de incarcare este atunci cand luminile de bord si farurile se intuneca la ralanti, dar devin mai luminoase atunci cand motorul este invartit. Aceasta problema ar putea fi cauzata nu numai de un alternator slab, ci si de o baterie defecta, de o conexiune slaba la bornele bateriei sau de o centura de serpentina libera.
Un zgomot care vine de la alternator este un alt simptom al problemelor alternatorului. In unele masini, acesta ar putea fi cauzat de un rulment zgomotos al alternatorului.
Cum este testat un alternator
Mecanicul dvs. poate testa starea sistemului de incarcare cu testerul bateriei si al sistemului de incarcare. Testul poate arata daca sistemul de incarcare este slab sau nu functioneaza deloc. De asemenea, poate detecta daca una dintre diodele din interiorul alternatorului a esuat.
In cazul in care sistemul de incarcare a esuat testul, mecanicul dvs. va trebui sa faca diagnostice suplimentare pentru a vedea daca alternatorul sau altceva cauzeaza problema. Alte probleme ale sistemului de incarcare includ o curea de antrenare libera, cabluri defecte sau siguranta suflata, intrerupator de aprindere defect, etc.
Daca nu este disponibil un tester de sistem de incarcare, mecanicul dvs. poate face un test simplu de tensiune. Testul presupune verificarea tensiunii bateriei cu motorul oprit si cu motorul pornit.
Tensiunea bateriei ar trebui sa creasca odata cu pornirea motorului, deoarece alternatorul furnizeaza energie suplimentara. Daca tensiunea bateriei nu creste odata cu pornirea motorului, exista o problema cu sistemul de incarcare.
Inlocuire alternator vs reconstructie
Inlocuirea unui alternator ar putea fi costisitoare, pentru ca piesa originala (OEM) de la un dealer este mai scumpa. Un aftermarket de exemplu este mai ieftin, insa calitatea piesei lasa de dorit. In aceste conditii, puteti lua in calcul ideea de a accesa www.dezmembrarililieci.ro, pentru a va interesa daca firma de dezmembrari auto detine un alternator de la o masina identica cu masina dvs.
Daca gasiti o asemenea piesa la dezmembrari, cu siguranta este indicat sa o cumparati, pentru ca mai mult ca sigur este originala, si are o calitate mult mai buna decat o piesa de la un magazin after market, in ciuda faptului ca aceasta din urma este noua.
O alta alternativa este sa va reconstruiti alternatorul. Modul in care functioneaza aceasta procedura este simplu: mecanicul dvs. poate scoate alternatorul si il poate trimite la cel mai apropiat magazin de reconstructie a alternatorului / starterului.
Dupa ce alternatorul este reconstruit, mecanicul dvs. il va instala din nou. Este posibil sa dureze mai mult timp, dar de obicei este mai ieftin, deoarece platiti doar costurile pentru eliminare si instalare, plus costurile de reconstructie. Este posibil insa ca alternatorul reconstruit sa nu aiba o durata de viata indelungata.
De-asemenea, este important sa stiti ca ori de cate ori este inlocuit alternatorul, este bine sa schimbati si centura de serpentina. Nu este foarte scumpa si, inlocuind-o impreuna cu alternatorul, puteti economisi la forta de munca, deoarece centura de serpentina trebuie indepartata pentru a inlocui alternatorul.
Asadar, acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre importanta alternatorului, dar si despre ce va ramane de facut daca acesta se defecteaza si nu mai incarca bateria masinii.