Ce mit exista legat de becurile ecologice?

Ce mit exista legat de becurile ecologice?

In decursul anului trecut, pe relele de socializare au aparut stiri alarmante legate anumite becuri economice. Acestea erau prezentate ca fiind periculoase.

De asemenea, informatia prezenta in articolul care a fost publicat pe deiverse site-uri. Ideea principala a articolului era aceea ca becurile economice au le-au inlocuit in totalitate pe cele incandescente in SUA si Europa.

Site-urile prezentau faptul ca becurile economice elimina o canitate foarte mare de mercur, iar aceasta poate provoca migrene, dificultati de concentrare sau anxietate. Aceste aspecte sunt doar cateva dintre cele puse pe seama becurilor fluorescente. Autorii articolelor putin exagerate sau false se bazeaza pe franturi de studii care au fost contrazise de cercetatori in timp.

Emisiile de mercur constituie prima problema in cazul spargerii unui bec economic, iar acest lucru a fost evidentiat prin studiile mult mai vechi de cinci ani, ale unui institut din Germania. In anul 2004 National Geographic a publicat un articol pe site-ul lor prin care explicau faptul ca un astfel de bec contine o cantitate foarte mica de mercuri.

Daca acesta se va sparge, nu va constitui un pericol foarte mare pentru sanatate deoarece doar o parte foarte mica va putea fi eliberata. De asemenea in locuinta dumneavoastra exista multe alte obiecte de uz casnic ce contin cantitati mult mai mari de mercur.

Scopul utilizarii becurilor economice este acela de a diminua consumul de energie, dar si actvitatea termocentralelor care functioneaza pe carbuni, aceasta constituind principala care elimina cantitati industriale de mercur in atmosfera.

O alta informatie alarmanta este referitoare la diversitatea substantelor nocive pe care le contine un bec economic. Chiar daca spargerea unui astfel de bec este extrem de  putin probabila, daca acest lucru se va intampla, specialistii recomanda aerisirea spatiului in care s-a spart becul pentru 10 minte, oprirea aerului conditionat sau a incalzirii si curatarea locului.

De asemenea, aceste masuri de curatare sunt prezentate ca fiind masuri exceptionale de catre Protectia Mediului din SUA deoarece becurile economice se dovedesc foarte periculoase atunci cand sunt sparte. De asemenea recomandarile pentru curatarea locului in care s-a spart un bec economic nu difera foarte mult ca si in cazul spargerii unui bec traditional.

O afirmatie care a alarmat foarte tare publicul are la baza un studiu realizat in 2012 care se refera la cantitatile foarte mari de radiatii ce sunt emise de catre becurile economice. Acest studiu se refera la anumite becuri ce au prezentat defecte. Recomandarile specialistilor pentru evitarea unor cantitati destul de mari de UV vizau, de asemenea, evitarea expunerii corpului uman intr-o perioada indelungata la bec, chiar si la o distanta de 50 de centimetrii.

De asemenea acesti specialisti recomanda si evitarea privirii becului in mod direct pe o perioada destul de indelungata. Chiar daca aceste masuri sunt prezentate in cazul becurilor economice, acestea sun valabile si in cazul becurilor traditionale.

Ar trebui sa cititi cu mare grija stirile deoarece autorii textelor exagereaza informatiile. Totodata nu au o sursa stabila de informatii si se bazeaza doar pe franturi de studii vechi facute de cercetatori necunoscuri.

Leave a reply:

Site Footer