Ce face un contabil?

Persoanele care doresc sa aiba un loc de munca bine platit, se pot inscrie acum la diferite cursuri autorizate. De exemplu, un curs contabil care este autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari, este ideal pentru persoanele care doresc sa obtina un job in domeniul contabilitatii.

Exista persoane care deja se ocupa de contabilitatea primara in cadrul companiilor pentru care lucreaza, si care doresc de-asemenea sa obtina si o diploma, deci pentru ele este recomandat sa urmeaze un astfel de curs contabil.

Contabilul este cel care are obligatia de a consemna intr-un document, operatiunile financiare care au loc in cadrul firmei in care isi desfasoara activitatea. Documentul devine astfel justificativ si sta la baza inregistrarilor in contabilitate.

Documente care se intocmesc in contabilitatea primara

Persoanele care intentioneaza sa urmeze un curs de contabilitate primara, cu siguranta vor avea o multime de sarcini de indeplinit. Se vor ocupa de exemplu de intocmirea urmatoarelor documente:

Registre de casa

Registrele de casa sunt acele formulare care se completeaza zilnic, si care presupun atat inregistrarea tuturor incasarilor cat si a tuturor platilor care au loc in numerar, prin caseria unitatii.

Dispozitii de plata

In ceea ce priveste dispozitiile de plata, acestea sunt documente care pot avea rol de document justificativ de inregistrare in registrul de casa si contabilitate in momentul in care se efectueaza plati in absenta altor documente doveditoare, sau ca dispozitie pentru casierie.

Notele de intrare – receptie (NIR)

In ceea ce priveste notele de intrare – receptie, acestea trebuie facuta precizarea ca sunt documente justificative privind incarcarea in gestiune. Aceste documente presupun receptia bunurilor cu care se face aprovizionarea.

Pontajele

In ceea ce priveste pontajele, trebuie facuta precizarea ca acestea sunt documente in care se mentioneaza numarul de ore lucrate de catre fiecare angajat zilnic. Pontajele sunt foarte importante dat fiind faptul ca angajatorul trebuie sa le prezinte (daca acestia doresc sa le vada) inspectorilor de munca.

Statele de plata

Statele de salarii sau statele de plata dupa cum mai sunt acestea numite, sunt actele de baza luate in considerare in momentul in care se calculeaza salariile angajatilor si plata contributiilor si sumelor achitate si inregistrate in contabiliate.

Deconturile de cheltuieli

De obicei, deconturile de cheltuieli sunt intocmite pentru acele cheltuieli pentru care se elibereza bon fisca, si nu factura. In ceea ce priveste deconturile de cheltuieli, trebuie facuta precizarea ca acestea pot avea valoarea de documente justificative in registrul de casa si in contabilitate, dar acestea pot avea si valoarea de act care ajuta la stabilirea diferentelor de restituit sau primit. Pot fi folosite si ca act pentru decontarea deplasarilor.

Mai exista si alte acte care intra in aceasta sfera a contabilitatii primare, iar acestea sunt facturile care sunt emise catre clienti de exemplu, cecurile, chitantele si dispozitiile de incasare catre casierii.

Fisa postului

Un contabil are mai multe sarcini de indeplinit si indatoriri, iar cei care vor aplica pentru un post de contabil, vor trebui sa efectueze urmatoarele sarcini:

  • Inregistreze in timp util si corect, dar si in mod egal informatiile financiare necesare, utilizand documentele justificative.
  • Sa organizeze documentele, sa le indosarieze si sa le arhiveze.
  • Contabilul tine evidenta la zi in ceea ce priveste operatiunile economice care au lor prin casieria firmei.
  • Intocmeste rapoarte de management si situatii, tinand cont de documentele justificative.
  • Pastreaza legatura cu reprezentantii administratiei publice.
  • Preda si preia documente contabile.

Un contabil este important sa aiba si unele calitati foarte importante, care sa-i fie de ajutor in activitatea pe care o desfasoara.

Cateva dintre acestea sunt: capacitatea buna de organizare, atentia la detalii si meticulozitatea, simt ridicat al raspunderii, abilitatea de prioritizare a sarcinilor, buna gestionare a situatiilor tensionate si stresate, abilitati excelente de comunicare pentru ca trebuie sa pastreze legatura cu clientii in permanenta.

Ei bine, cum ca ati vazut care este si fisa postului unui contabil, si ce calitati trebuie sa aiba acesta, nu va mai ramane decat sa va inscrieti la un curs contabil. In acest sens, aveti nevoie de cartea de identitate, de diploma de studii (minim studii liceale trebuie sa aveti), trebuie de-asemenea sa prezentati certificatul de nastere dar si certificatul de casatorie/decizia de divort daca este cazul.

Cei care vor participa la un astfel de curs vor dobandi multe cunostinte foarte importante, care le vor fi de ajutor in noua cariera. In plus, participarea la un astfel de curs le aduce absolventilor si un Certificat de Absolvire pentru ocupatia de “Contabil”.

Cei care promoveaza un astfel de curs, primesc de-asemenea si suplimente descriptive doveditoare ale competentelor dobandite in urma participarii la curs.

Asadar, pentru cei care isi doresc o noua cariera, intr-un domeniu de activitate diferit de cel in care isi desfasurau activitatea inainte, o cariera de contabil cu siguranta poate fi cea mai inspirata alegere. Un curs contabil sau un curs de contabilitate primara sunt insa necesare pentru o asemenea cariera.

Leave a reply:

Site Footer