Ce este un tratament de canal?

Ce este un tratament de canal?

Tratamentul canalului radicular este conceput pentru a elimina bacteriile din canalul radacinii infectate, pentru a preveni reinfectia dintelui si pentru a salva dintele natural. Cand se trece printr-un canal radicular, pulpa inflamata sau infectata este indepartata si interiorul dintelui este curatat si dezinfectat cu atentie, apoi umplut si sigilat.

Ce se intampla in timpul tratamentului canalului radacinilor?

Puteti sa aflati mai multe despre aceasta procedura rapida si confortabila care va poate ameliora durerea si va poate salva dintele natural, simplu si rapid, accesand https://dentaline-clinic.ro/tratamente-de-canal. Vom discuta insa despre acest subiect si in cele ce urmeaza.

Nu trebuie sa va faceti griji daca medicul stomatolog sau endodontul va prescrie o procedura de canal radicular pentru a trata un dinte deteriorat sau bolnav. Milioane de dinti sunt tratati si salvati in acest fel in fiecare an, iar un asemenea tratament amelioreaza durerea si face dintii sanatosi din nou.

In interiorul dintelui, sub smaltul alb si un strat dur numit dentina, se afla un tesut moale numit pulpa. Acest tesut contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, care ajuta la cresterea radacinii dintelui dvs. in timpul dezvoltarii sale. Un dinte complet dezvoltat poate supravietui fara pulpa, deoarece dintele continua sa fie hranit de tesuturile care il inconjoara.

Un tratament modern al canalului radacinilor nu seamana cu acele zicale vechi! Este foarte asemanator cu o umplere de rutina si poate fi completat, de obicei, intr-una sau doua intalniri, in functie de starea dintelui si de circumstantele personale.

Obtinerea unui canal radicular este relativ nedureroasa si extrem de eficienta. Vei reveni la zambet, muscat si mestecat cu usurinta in cel mai scurt timp.

Salvarea dintelui natural cu tratamentul canalului radicular are multe avantaje:

  • Mestecare eficienta;
  • Forta si senzatia normala de muscatura;
  • Aspect natural;
  • Protejeaza alti dinti de uzura excesiva sau de incordare.

Totul despre canalele radiculare

Un canal de radacina (cunoscut si sub numele de tratament endodontic) este o procedura serioasa, dar una de care specialistii se ocupa in fiecare zi. Inainte de a te angaja in orice fel de lucrari stomatologice, este important sa stii faptele despre canalele radiculare.

Un radacina raneste?

Deoarece pacientilor li se administreaza anestezie, un canal radicular nu este mai dureros decat o procedura dentara obisnuita, cum ar fi o umplere sau extractia unui dinte de minte. Cu toate acestea, un canal de radacina este in general un pic dureros sau amortit dupa procedura si poate provoca chiar un disconfort usor timp de cateva zile.

De unde stii daca ai nevoie de un canal radicular?

Canalele radiculare sunt necesare pentru un dinte crapat, cauzat de ranire sau genetica, o cavitate profunda sau probleme provenite de la o umplutura anterioara. In general, pacientii au nevoie de un canal de radacina cand observa ca dintii sunt sensibili, in special la senzatiile de cald si de frig.

Exista cateva simptome care inseamna ca este posibil sa aveti nevoie de un canal radacina:

  • Dureri severe in timp ce mestecati sau muscati;
  • Cosuri pe gingii;
  • Un dinte cioplit sau crapat;
  • Sensibilitate persistenta la cald sau la rece, chiar si dupa ce senzatia a fost inlaturata;
  • Gume umflate sau fragede;
  • Decaderea profunda sau intunecarea gingiilor.

Pot sa merg la scoala sau sa lucrez dupa obtinerea unui canal radacina?

Desi cel mai probabil veti fi amortit timp de 2-4 ore dupa procedura, majoritatea pacientilor sunt in masura sa se intoarca la scoala sau sa lucreze direct dupa un canal radicular, deci da, puteti merge la servici sau la scoala. Cu toate acestea, se recomanda sa nu mancati pana cand amorteala este complet disparuta.

Cat costa un canal radicular?

Costul variaza in functie de cat de complexa este problema si de ce dinte este afectat. Molarii sunt mai dificil de tratat; taxa este de obicei mai mare.

In general, tratamentul endodontic si refacerea dintelui natural sunt mai putin costisitoare decat alternativa cu extragerea dintelui. Un dinte extras trebuie inlocuit cu un implant sau punte pentru a restabili functia de mestecat si pentru a preveni deplasarea dintilor adiacenti. Aceste proceduri tind sa coste mai mult decat tratamentul endodontic si restaurarea corespunzatoare.

Cum salveaza tratamentul endodontic dintele?

Este necesar sa aveti tratament endodontic sau de canal radacina atunci cand interiorul dintelui dvs. (pulpa) se inflameaza sau se infecteaza ca urmare a unei degradari profunde, a procedurilor dentare repetate, coroanelor defecte sau a unei fisuri sau cioburi in dinte.

Traumele dintelui dvs. pot provoca leziuni ale pulpei chiar daca dintele nu are ciobiri sau fisuri vizibile. Daca inflamatia sau infectia pulpei este lasata netratata, poate provoca durere sau poate duce la un abces.

Cand urmati un tratament de canal de radacina sau un alt tratament endodontic, pulpa inflamata sau infectata este indepartata si interiorul dintelui este curatat si dezinfectat cu atentie, apoi umplut si sigilat cu un material asemanator cauciucului.

Dupa aceea, dintele este refacut cu o coroana sau umplutura pentru protectie si va continua sa functioneze ca orice alt dinte.

Tratamentul endodontic va ajuta sa va mentineti zambetul natural, sa continuati sa mancati alimentele pe care le iubiti si sa limiteze necesitatea lucrarilor stomatologice in desfasurare. Cu o ingrijire adecvata, majoritatea dintilor care au avut tratament cu canalul radacinilor pot dura toata viata.

Leave a reply:

Site Footer