Ce este un pesticid?

Ce este un pesticid?

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APE), organismului guvernamental care reglementeaza pesticidele din SUA, un pesticid este orice substanta sau amestec de substante destinate prevenirii, distrugerii, respingerii sau atenuarii oricarui daunator.

Desi deseori se intelege gresit faptul ca termenul de pesticide ca se refera numai la insecticide, insa termenul de pesticid se aplica, de asemenea, erbicidelor, fungicidelor si a diferitelor substante utilizate pentru controlul daunatorilor. Pesticidele includ, de asemenea, regulatori de plante, defolianti si desicatori.

Ce se intampla intr-un produs cu pesticide?

In mod normal, ne gandim la un pesticid ca produs care poate fi achizitionat in magazin – insecticidul, ucigasul de buruieni sau fungicidul. Dar, din nefericire, exista mult mai mult decat atat.

Produsul pe care il cumparati sau pe care il expuneti este de fapt o formula de pesticide care contine o serie de materiale diferite, inclusiv ingrediente active si inerte, precum si contaminanti si impuritati. In plus, pesticidele, atunci cand sunt supuse diferitelor conditii de mediu, se descompun la alte materiale cunoscute ca metaboliti, care sunt uneori mai toxici decat materialul parinte.

Ingrediente active

Ingredientul activ, de obicei singura componenta a formularii enumerate pe eticheta pesticidului, este, prin natura sa, activa din punct de vedere biologic si chimic impotriva unui daunator tinta, indiferent daca este vorba de insecte, buruieni sau ciuperci. Prin definitie, aceste substante chimice ucid lucruri vii.

Contaminanti si impuritati

Contaminantii si impuritatile sunt adesea o parte a produsului pesticid si sunt responsabili de pericolele produsului. Dioxinul si DDT au fost identificate ca si contaminanti, care nu au fost adaugati intentionat, ci sunt o functie a procesului de productie.

Metaboliti

Metabolitii sunt produse de descompunere care se formeaza atunci cand un pesticid este utilizat in mediu si se amesteca cu aerul, apa, solul sau organismele vii. Adesea, metabolitul este mai periculos decat pesticidul-mama.

Ingrediente inerte

Daca ati merge la magazinul local care comercializeaza pesticide si ati arunca o privire asupra etichetei pe o cutie de furnici si ucigas roach, continutul ar putea citi asa ceva: “5% Permethrin, 95% ingrediente inerte”.

Dupa ce ati citit eticheta, va puteti intreba ce reprezinta celelalte 95%. De fapt, producatorul nu trebuie sa-ti spuna. In prezent, producatorii de pesticide au obligatia de a enumera ingredientele active intr-un pesticid, lasand consumatorii si aplicatorii sa nu cunoasca posibilele toxice prezente in ingredientele inerte ale produselor pesticide pe care le folosesc, in conformitate cu Legea federala privind insecticidul, fungicidul si rodentisul (FIFRA) cu exceptia cazului in care administratorul APE determina ca substanta chimica prezinta o amenintare la adresa sanatatii publice.

Producatorii de pesticide sustin ca nu pot sa elibereze informatii privind ingredientele inerte, deoarece sunt secrete comerciale, iar daca sunt eliberate, produsele lor pot fi duplicate. In mod frecvent, ingredientele inerte constituie peste 95% din produsul pesticid. Ingredientele inerte sunt amestecate in produse pesticide ca purtator sau agent de lipire si sunt adesea la fel de toxice ca ingredientul activ.

Riscurile ingredientelor inerte

In ciuda numelui lor, aceste ingrediente nu sunt inerte din punct de vedere chimic, biologic sau toxicologic. In general, ingredientele inerte sunt testate minim, cu toate acestea, multe sunt cunoscute de stat, agentiile federale si internationale pentru a fi periculoase pentru sanatatea umana.

De exemplu, guvernul american listeaza creosolii ca “deseuri periculoase” in conformitate cu reglementarile Superfund, dar permite ca aceste substante chimice sa fie enumerate ca ingrediente inerte in produsele pesticide. Creozolii sunt cunoscuti pentru a produce iritatii cutanate si ale ochilor, arsuri, inflamatii, orbire, pneumonie, pancreatita, depresie a sistemului nervos central si insuficienta renala.

Unele ingrediente inerte sunt chiar mai toxice decat ingredientele active. Unul dintre ingredientele cele mai periculoase din erbicidul uzual RoundUp este un agent tensioactiv, care este clasificat ca inert si, prin urmare, nu este mentionat pe eticheta. Pesticidele pe baza de naftalina reprezinta un ingredient inert in unele produse si sunt enumerate ca ingrediente active in altele.

Conform unui raport elaborat de procurorul general al New York, “Ingredientele secrete in pesticide: reducerea riscului”, 72% din produsele pesticide disponibile consumatorilor contin peste 95% ingrediente inerte; mai putin de 10% din produsele pesticide contin pe etichete ingrediente inerte; mai mult de 200 de substante chimice folosite ca ingrediente inerte sunt poluanti periculosi in statutul federal de mediu care reglementeaza calitatea aerului si a apei; si, dintr-o lista cu ingrediente inerte din 1995, 394 de substante chimice au fost enumerate ca ingrediente active in alte produse pesticide.

Leave a reply:

Site Footer