Ce este un excavator?

Un excavator, exte un utilaj care se foloseste pentru a sapa pamantul si pentru a extrage balastul, nisipul, piatra sau alte materiale din cariere sau din alte locuri greu accesibile.

De-asemenea, un excavator precum cele pe care le puteti vedea si pe https://www.retutilaje.ro/utilaje-mare-mecanizare/excavatoare/, poate indeplini si sarcina de a incarca materialul excavat sau extras.

Excavatoarele folosesc motoare hidraulice pentru a controla un brat pozitionat in fata, la care este atasata o cupa. Bratul actioneaza ca principala caracteristica a masinii, prin capacitatea sa de a sapa, a ridica si incarca; acestea sunt de-altfel fundamentale pentru scopul sau.

Scopul principal al unui excavator este saparea solului de toate tipurile diferite. Apoi, folosind sistemul hidraulic, utilajul trage cu forta solul catre masina, folosind cupa din dotare, si muta in mod esential solul intr-o zona apropiata pe amplasament sau in remorca unui camion pentru a fi transportat intr-o alta locatie.

Tipuri de excavatoare

In momentul in care vine vorba despre excavatoare, acestea se impart in mai multe categorii, iar in urmatoarele randuri vom vedea despre ce este vorba, si vom prezenta cele mai populare categorii de excavatoare.

Excavatoare cu senile

Spre deosebire de alte excavatoare mari care ruleaza pe roti, crawlerele ruleaza pe doua sinele nesfarsite, crawlerele sunt adesea folosite in lucrarile miniere si la constructiile grele.

Cunoscute si sub denumirea de excavatoare compacte, aceste utilaje sunt prevazute cu mecanisme hidraulice de putere, in scopul de a ridica resturile grele si solul.

Sistemul de roti cu lant al acestor excavatoare, le da voie sa alunece in jos si sa escaladeze dealurile cu un risc mai mic, motiv datorita caruia, acestea sunt utilajele potrivite pentru utilizarea in zonele deluroase, dar si pentru amenajarea terenurilor inegale.

In ciuda faptului ca sunt mai lente decat alte excavatoare, aceste utilaje au avantajul de a oferi echilibru, flexibilitate si stabilitate in ansamblu.

Excavatoare Dragline

Un excavator dragline este un echipament greu folosit in constructii civile, minerit de suprafata si excavare. Dragline este cel mai mare echipament construit vreodata pe aceasta planeta. Are capacitatea de a excava foarte adanc in pamant.

Utilajul este folosit deoarece are capacitatea de a trage material la distanta mare de masina. Dragline este alcatuit din urmatoarele componente: funie de tractiune, cupa mare, brat, funie de ridicare si motoare de antrenare.

Excavatoare de aspiratie

Un excavator de aspiratie produce o aspiratie puternica printr-o teava lata care este de pana la 30 de centimetri in diametru.

Viteza de admisie a aerului poate fi de pana la 100 de metri pe secunda (220 mph). Constructia sa seamana oarecum cu un camion de vid, dar cu un furtun de aspiratie mai larg si o aspiratie mai puternica.

Duza de aspiratie poate avea doua manere pentru ca operatorul sa prinda. Aceste manere pot permite rotirea unui guler, descoperind astfel orificiile de eliberare a aspiratiei (cu grilaje deasupra) pentru a elibera aspiratia.

Capatul tubului poate fi dintat. Acest lucru ajuta la taierea pamantului atunci cand este utilizat pentru excavare.

Atunci cand este folosit pentru a aspira resturile si gunoaiele libere, unele tipuri de resturi se pot bloca pe dinti. Pamantul care va fi aspirat poate fi dezlantuit mai intai cu o lance cu aer comprimat sau cu un jet puternic de apa.

Excavarea cu un excavator de aspiratie poate fi numita „sapatura in vid”. Excavatia in vid (cunoscuta si sub denumirea de sapatura de aspiratie) este considerata o practica optima pentru a gasi si a vedea in siguranta utilitatile subterane, reducand cu mai mult de jumatate sansa de a deteriora utilitatile ingropate.

Excavatoare cu remorca

Aceste echipamente se folosesc pentru saparea bazinelor, pentru eliminarea resturilor, pentru curatarea santierului si in diferite lucrari rezidentiale, acolo unde spatiul este limitat.

Excavatoare lungi

Un astfel de excavator, dupa cum si numele lui lasa sa se inteleaga, este un utilaj care are bratul lung, care poate atinge chiar si peste 100 de metri.

Aceasta categorie de excavatoare se poate folosi atunci pentru lucrarile de demolare industriala atunci cand explozibilul nu este o optiune sau cand o cladire trebuie deconstruita bucata cu bucata.

Acest model de excavator este descris ca o masina extrem de versatila care poate fi folosita pentru o varietate de sarcini. Initial vine cu o galeata cupa metalica la capatul unui brat.

Mini excavator

Aceste utilaje sunt cunoscute si sub denumirea de excavatoare compacte, si reprezinta o alternativa mai mica a excavatoarelor standard. Ele sunt ideale pentru a fi folosite pe santiere si nu numai, acolo unde spatiul este limitat.

Un asemenea utilaj este capabil sa minimizeze pagubele solului, dar si sa se incadreze in spatii inguste, unde nu se pot efectua multe viraje, si unde un excavator standard nu ar putea fi utilizat.

Desi exista multe tipuri diferite de excavatoare, functionalitatile lor de baza sunt similare. Abilitatile de ridicare si sapat fac din ele un element esential pentru aproape orice santier.

Leave a reply:

Site Footer