Ce este un cazan cu peleti?

Ce este un cazan cu peleti?

Odata cu cresterea constanta a preturilor petrolului si a combustibililor fosili, multi proprietari de case au inceput sa caute modalitati alternative de incalzire a locuintelor care sa fie mai favorabile bugetului.

Una dintre optiunile care castiga popularitate este investitia intr-un cazan cu peleti de lemn. Incalzirea cu peleti din lemn este o solutie noua si moderna constand dintr-o serie de sobe decorative si cazane pentru casa ta.

Cazanele sunt proiectate in asa fel incat arzatorul este construit in partea stanga sau dreapta a cazanului, care functioneaza ca un schimbator de caldura, care atrage peleti din rezervorul de stocare prin intermediul unui surub transportor.

Rezervorul de combustibil este situat langa cazan sau intr-o camera adiacenta si poate fi de orice dimensiune arbitrara (dimensiunea standard este de 250, 500 sau 1000 l). O parte a camerei cazanului  poate fi folosita pentru depozitarea peletilor inainte de transportul in arzator.

Arzatorul functioneaza complet automat. Arzatorul in sine functioneaza dupa cum urmeaza. Daca arzatorul este declansat (apare nevoia de incalzire), transportorul introduce peleti in conducta arzatoarelor si le aprinde folosind o bobina stralucitoare.

Dupa o combustie suficienta a peletilor, arzatorul este reglat la puterea setata unde ramane pana la incalzirea sistemului. Dupa aceea, arzatorul este oprit si peletii din camera arzatoarelor sunt arse. Intregul ciclu se repeta din nou atunci cand este necesara incalzirea.

Puterea centralei si alte functii ale arzatorului sunt controlate electronic, ceea ce permite o adaptare a functionarii centralei la conditiile specifice ale sistemului. Adaugarea de combustibil, curatarea camerei de ardere a arzatorului si indepartarea cenusei se efectueaza o data la 1 – 14 zile, in functie de calitatea peletilor. Puteti adauga la descarcatorul automat de cenusa al cazanului, care asigura o functionare si mai confortabila.

Incalzire cu peleti

Cei mai multi dintre voi au deja experienta in utilizarea brichetelor din lemn pentru incalzire, fie in cazane, fie in seminee. Acesti combustibili sunt disponibili pe scara larga la preturi rezonabile. Un produs nou, necunoscut inca de catre toti, sunt asa-numitele pelete, care sunt produse intr-un mod similar ca brichetele din lemn prin presarea la inalta presiune a deseurilor de lemn (rumegus uscat si chipsuri) fara niciun liant.

Peletii de buna calitate sunt confectionati din lemn moale, fara scoarta. Asa numitele pelete albe care asigura functionarea fara probleme a cazanului.

Peletii pot fi produsi in acelasi mod din lemn dur sau lemn cu scoarta (asa numitii peleti intunecati), dar acestea se pot torta in camera de ardere si pot cauza probleme. In acelasi mod se fac pelete din paie sau alte deseuri biologice (de exemplu, pelete de mac, pelete de rapita, pelete de gazon, etc.).

Dimensiunea peletilor cel mai des folosita este cu un diametru de 6, 8 si 9 mm si o lungime de 5 la 25 mm. Valoarea de incalzire este aproximativ aceeasi ca pentru brichetele din lemn, cuprinse intre 14 si 19 MJ / kg.

Avantaje si dezavantaje ale cazanelor cu peleti din lemn

Ca in cazul oricarui sistem de incalzire, avantajele si dezavantajele cazanelor de biomasa precum cele pe care le puteti gasi pe https://www.incalzire-sanitare.ro/instalatii-incalzire/cazane-pe-combustibil-solid/cazane-pe-peleti, sunt numeroase, motiv pentru care am cercetat si am examinat mai multe recenzii ale cazanelor pe peleti. Un cazan, cum ar fi cazanul cu peleti de lemn, este o alternativa excelenta la cazanele pe gaz, cazanul electric combi sau cazanele pe baza de ulei, de exemplu.

Avantajele cazanelor cu peleti din lemn:

Combustibilul din lemn este rentabil

Peletii din lemn sunt compusi din material lemnos restant si este competitiv din punct de vedere economic cu alti combustibili folositi pentru incalzire. Preturile peletilor de lemn sunt deseori stabile, deoarece nu depind de factori exogeni, cum ar fi combustibilii fosili.

Dimensiuni reduse

Peletii de lemn au dimensiuni mici, iar cazanele pot fi alimentate printr-un sistem automatizat. Sunt usor de depozitat si produc o cantitate minima de cenusa.

Peletii din lemn sunt ecologici

Sunt o sursa durabila de combustibil, iar incalzirea pe peleti de lemn nu va produce emisii de dioxid de carbon pentru a dauna mediului. Cantitatea de dioxid de carbon care va fi emisa in timpul procesului de ardere este echivalenta cu cantitatea absorbita in timpul cresterii arborilor.

Peletele de lemn sunt o sursa de energie regenerabila

Sunt produse din deseuri de lemn. Conform cercetarilor si recenziilor cazanelor pe peleti, incalzirea cu peleti de lemn va ramane la nesfarsit ca sursa de energie regenerabila.

Dezavantajele azanelor cu peleti din lemn

Cazanele cu peleti din lemn necesita o intretinere frecventa

Chiar daca majoritatea cazanelor moderne includ sisteme de auto-curatare, schimbatorul de caldura trebuie periat adesea pentru a avea cea mai mare capacitate de lucru. In plus, cosurile de cenusa trebuie golite in mod regulat.

Depozitarea peletelor de lemn necesita un spatiu mare de depozitare

Este intotdeauna mai ieftin sa comandati o multime de materiale de lemn, dar este nevoie sa aveti suficient spatiu liber la dispozitie pentru a depozita combustibilul lemnos.

Acum ca sunteti la curent cu argumentele pro si contra cazanelor de biomasa, cum ar fi sistemul de incalzire cu peleti, puteti decide cu usurinta daca aceasta va fi o optiune potrivita pentru casa dvs.

Leave a reply:

Site Footer