Inainte de a discuta despre avocatii comerciali, trebuie precizat faptul ca dreptul comercial face referire la acele norme juridice care se pot aplica rapoartelor care au luat nastere din savarsirea faptelor de comert, dar si a rapoartelor juridice unde participa diferite persoane in calitate de comerciant.
Dreptul comercial reglementeaza acele rapoarte stabilite in activitatea comerciala interna, realizata de catre comercianti, iar acest drept comercial cuprinde normele juridice care reglementeaza activitatea comerciala.
Aici am putea discuta de exemplu producerea si circulatia marfurilor, dar si prestarea unor servicii si executarea unor lucrari; ansamblu de norme de natura juridical de drept privat, care se aplica rapoartelor juridice aparute datorita savarsirii unor acte juridice, unor operatiuni sau fapte considerate de catre lege a fi fapte de comert, precum si a rapoartelor juridice la care participa comerciantii.
Dreptul comercial este aflat in deplina independenta, motiv pentru care la inceputul unei afaceri, si chiar si in momentul dezvoltarii afacerii, firma respectiva are nevoie de ajutorul si de sprijinul unui avocat comercial.
Un avocat comercial le va oferi antreprenorilor sprijinul necesar pentru ca acestea sa redacteze actele pentru firma, dar le va putea fi de ajutor si privind luarea celor mai bune decizii privind evaluarea riscurilor afacerii.
Un avocat comercial se va putea ocupa de constituirea societatii comerciale, a unui PFA sau a unei intreprinderi familiale, tot el se va putea ocupa si de anumite modificari ale actelor constitutive, dar va putea sa le ofere antreprenorilor si servicii de consultanta juridical.
Deasemenea, un avocat comercial poate reprezenta proprietarul firmei chiar si in anumite intalniri de afaceri, atunci cand se doreste incheierea unor contracte comerciale.
Avocatul comercial poate lua parte chiar si la negocieri si se poate implica, se poate ocupa deasemenea de redactari, de completari, modificari, de inserarea anumitor clauze in contractere comerciale, dar se poate ocupa si de incetarea anumitor contracte de natura comerciala.
Un avocat comercial poate sa se ocupe de litigiile comerciale ale firmei, poate sa ofere asistenta sau poate reprezenta o firma in fata procesuala, dar si in fata instantelor judecatoresti.
Pe langa toate aceste activitati pe care le poate desfasura un avocat comercial, acesta se va putea ocupa si de recuperarea creantelor, dar si de exploatarea si protectia proprietatii intelectuale, de inregistrarea unor marci, dar si de alte aspecte.
Asadar, dupa cum se poate observa, un avocat comercial este extrem de util atat pentru o firma aflata la inceput de drum, sau mai bine spus pentru o firma care sta sa se infiinteze, cat si pentru o firma care deja este existenta pe piata.
Tocmai din acest motiv, antreprenorii ar face bine sa isi aleaga cu mare atentie avocatii comerciali cu care vor colabora, pentru ca in cazul in care situatia o cere, acestia ii vor putea reprezenta atat pe ei cat si afacerea lor in fata legii, sau ii vor putea reprezenta atunci cand se va dori incheierea unor contracte comerciale.
Acesta este si principalul motiv pentru care fiecare firma trebuie sa stie sa isi aleaga avocatul comercial.