Ce este un AVC?

Ce este un AVC?

Un accident vascular cerebral este un “atac cerebral”. Se poate intampla oricui in orice moment. Apare atunci cand fluxul sanguin catre o zona a creierului este intrerupt. Cand se intampla acest lucru, celulele creierului sunt lipsite de oxigen si incep sa moara. Atunci cand celulele creierului mor in timpul unui accident vascular cerebral, abilitatile controlate de acea zona a creierului, cum ar fi memoria si controlul muschilor, sunt pierdute.

Modul in care o persoana este afectata de accidentul vascular cerebral depinde de locul in care apare accidentul cerebral in creier si de cat de mult este afectat creierul. De exemplu, cineva care a avut un accident vascular cerebral mic poate avea doar probleme minore, cum ar fi slabiciunea temporara a bratului sau a piciorului.

Persoanele care sufera de accidente vasculare cerebrale pot fi paralizate permanent pe o parte a corpului lor sau isi pierd capacitatea de a vorbi. Unii oameni se recupereaza complet din accidente vasculare cerebrale, dar mai mult de 2/3 dintre supravietuitori vor avea un anumit tip de dizabilitate si vor avea nevoie de recuperare AVC.

Accident vascular cerebral – statistici

  • In fiecare an, aproape 800.000 de oameni se confrunta cu un accident vascular cerebral nou sau recurent.
  • Un accident vascular cerebral se intampla la fiecare 40 de secunde.
  • Accidentul vascular cerebral este a cincea cauza principala de deces in SUA
  • La fiecare 4 minute cineva moare din accident vascular cerebral.
  • Pana la 80% din lovituri pot fi prevenite.
  • Accident vascular cerebral este principala cauza a invaliditatii pentru adulti in SUA

Infarct hemoragic

Un anevrism de creier izbucni sau o scurgere a vasului de sange slabit (hemoragic) este unul dintre cele doua tipuri de accident vascular cerebral. In timp ce cele mai putin frecvente dintre cele doua tipuri de accident vascular cerebral cel mai adesea duce la moarte.

Exista doua tipuri de accident vascular cerebral, hemoragie si ischemica. Curgerile hemoragice sunt mai putin frecvente, de fapt, doar 15% din toate accidentele vasculare cerebrale sunt hemoragice, dar sunt responsabile pentru aproximativ 40% din toate decesele din accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral hemoragic este fie o explozie a anevrismului cerebral, fie o scurgere a vasului de sange slabit. Sangele se scurge in sau in jurul creierului si creeaza umflarea si presiunea, daunand celulelelor si tesuturilor din creier. Exista doua tipuri de accident vascular cerebral hemoragian numit intracerebal si subarahnoid.

Hemoragie intracerebrala

Cel mai frecvent accident vascular cerebral hemoragic se intampla atunci cand un vas de sange din interiorul creierului explodeaza si scurgeri de sange in tesutul cerebral inconjurator (hemoragie intracerebala). Sangerarea determina celulele creierului sa moara, iar partea afectata a creierului nu mai functioneaza corect. Tensiunea arteriala ridicata si imbatranirea vaselor de sange sunt cele mai frecvente cauze ale acestui tip de accident vascular cerebral.

Uneori, accidentul hemoragic intracerebral poate fi cauzat de o malformatie arteriovenoasa (AVM). AVM este o afectiune genetica a conexiunii anormale dintre artere si vene si cel mai adesea apare in creier sau coloana vertebrala. Daca apare AVM in creier, vasele se pot sparge si sangera in creier. Cauza AVM este neclara, dar odata diagnosticata, aceasta poate fi tratata cu succes.

Hemoragia subarahnoida

Acest tip de accident vascular cerebral implica sangerare in zona dintre creier si tesutul care acopera creierul, cunoscut sub numele de spatiu subarahnoid. Acest tip de accident vascular cerebral este cel mai adesea cauzat de un anevrism de spargere. Alte cauze includ:

  • AVM;
  • Tulburari de sangerare;
  • Lovitura la cap;
  • Diluanti de sange.

Ce este TIA?

Cand fluxul de sange catre o parte a creierului se opreste pentru o perioada scurta de timp, de asemenea numit atac tranzitor de ischemie (TIA), acesta poate imita simptome asemanatoare accidentului vascular cerebral.

Aceste simptome apar si dureaza mai putin de 24 de ore inainte de disparitie. In timp ce TIA-urile, in general, nu provoaca leziuni cerebrale permanente, acestea reprezinta un semn serios de avertizare ca un accident vascular cerebral se poate intampla in viitor si nu ar trebui ignorat.

Prevenirea unui accident vascular cerebral

Anumiti factori de risc va pot creste sansele de a avea un accident vascular cerebral.

Factori de risc pentru stilul de viata

Efectele alimentare, activitatea fizica, fumatul si bautul sunt exemple de factori de risc ai accidentului de viata. Factorii de risc pentru stilul de viata sunt obiceiurile sau comportamentele pe care oamenii aleg sa le angajeze. Daca se schimba, pot afecta direct anumiti factori de risc medical prin imbunatatirea acestora.

Factori de risc medical

Tensiunea arteriala ridicata, fibrilatia atriala (AFib), colesterolul inalt, diabetul zaharat si problemele de circulatie sunt factori de risc medical pentru accident vascular cerebral si pot fi controlati.

Leave a reply:

Site Footer