Auzim de multe ori despre teodolite, statii totale, tahimetre, etc., dar nu stim la ce folosesc acestea. Va voi vorbi in continuare despre statiile totale. Tahimetrele eclectronice reprezinta echipamente masurare geodezice des utilizate in masuratorile terestre. Evolutia acestora din punct de vedere electronic in timp a dus la denumirea de statie totala.
Aceasta presupune atat o masurare a elementelor caracteristice pentru un tahimetru clasic, dar si o serie de controale si calcule direct pe teren. Componentele de baza ale unei statii totale sunt practic, teodolitul, telemetrul, microprocesorul, tastatura si afisajul. Teodolitul este electronic fiind foarte asemanator cu cel clasic.
Dispozitivele de citire reusesc generarea unor impulsuri care mai apoi sunt transformate de un microprocesor in semnale codificate, care sunt transmise catre echipamentele periferice. Inregistrarea citirilor se realizeaza pe suporti magnetici sau pe o discheta care este introdusa in aparat. Telemetrul este de tip electrooptic si este bineinteles incorporat in teodolit. Tastatura si afisajul asigura o comunicare de la operator la instrument pentru efectuarea masuratorilor si totodata controlul acestora.
Tastatura a devenit din ce in ce mai simplificata, evitandu-se tastele multifunctionale si folosindu-se tehnica meniurilor. Ecranul de afisare este pe baza de cristale lichide, avand un sistem alfanumeric, cu tendinte de marire pentru a putea permite afisarea simultana a tuturor informatiilor obtinute. Microprocesorul reprezinta componenta cea mai importanta a unei statii totale, avand numeroase functii.
Exista posibilitatea cuplarii cu carnete electronice de teren pentru a facilita stocarea datelor si utilizarea unor date mai vechi precum si a unor programe de calcul care sunt specifice masuratorilor topografice. Dintre statiile totale foarte utilizate in Romania as enumera produsele firmei WILD – Leica, Topcon, Pentax, acestea impunandu-se pe piata datorita calitatii excelente.
Statiile totale care sunt produse de firma Topcon reprezinta statii totale cu impulsuri laser, acestea avand posibilitatea de a efectua masuratori. Softul incorporat este variat avand functii complete necesare pentru memorarea datelor si calculelor specifice unor lucrari topografice executate.
Statia totala GPT Windows CE ofera posibilitatea efectuarii unor masuratori fara prisma pentru distante mici circa 250 m si cu prisma pentru distante de 3000 m. Au un mare avantaj acela ca folosesc un program Windows CE Net care ofera permanent legatura cu informatiile de pe Internet.
Statiile totale Leica au o memorie a datelor de minim 10.000 de masuratori si ofera avantajul executarii unor lucrari de intindere mare intr-un timp extrem de scurt. Manevrarea pe teren este foarte rapida si totodata precisa cu ajutorul sistemului laser de centrare si afisare digitala. Softul de transfer ofera posibilitatea de afisare simultana pe monitorul calculatorului atat a datelor preluate de statie cat si a hard disk-ului calculatorului aceasta pentru o operare extrem de rapida asupra fisierelor din ambele sensuri.
Statiile totale Pentax au o capacitate de memorare foarte ridicata. Performantele se remarca prin distanta masurata, cu o prisma fiind de 1000 si 1400 m sau de 3500 m. Prin softul incorporat se ofera posibilitati de prelucrare a datelor direct pe teren pentru diverse probleme uzuale aparute cum ar fi: calcul de drumuri, calcul de suprafete sau trasari de puncte de aliniament.