In ultimii 25 de ani, tehnologia din domeniul electronic a avansat foarte mult, lucru care a fost resimtit si in industria auto. In aceasta s-au implementat in acesti ani diferite sisteme electronice de gestiune.
Cel mai mare efect l-a avut asupra motorului unde, pentru un randament mult mai bun a fost nevoie de o precizie tot mai mare. ECU (Engine Control Unit) sau ECM (Engine Comtrol Module). Acest computer mic este total responsabil de intreg managementul motorului si totodata de semnalele primite de la numerosii senzori ai autoturismului.
Practic aici intervine chiptuningul. Cand se citesc parametri dati de constructor, inserati in ECU, se pot ajusta prin procedee complexe, rezultand un efect optim si personalizat, fara depasirea parametrilor limita a motorului. De aceea un chiptuning de calitate nu are voie sa duca la uzura prematura a pieselor.
Cum se face chiptuningul? Probabil ati auzit de multe ori termeni ca si chiptuning, chiptuning clasic, OBD2 tuning, etc. O lucrare de tip chiptuning se poate realiza prin doua metode:
prima metoda este cea de actionare directa asupra ECU pentru preluarea si rescrierea softului de gestiune a motorului.
La modelele de calculatoare mai vechi se dezlipeste cipul care contine softul de injectie, acesta fiind inlocuit cu altul, in timp ce la calculatoarele din generatia mai noua se foloseste dispozitivul BDM care intra in contact direct cu placa de baza a calculatorului de injectie, astfel realizandu-se citirea sau scrierea softului.
A doua metoda este Reflash sau OBD 2 tuning prin portul de diagnoza cu ajutorul soft-auto.ro. O data cu avansarea tehnologiei, a aparut si posibilitatea citirii sau rescrierii softului de gestiune din ECU direct prin aceasta mufa unde de obicei se conecteaza testerul pentru diagnoza auto.
O metoda asemanatoare Chiptuningului este Ecotuning. In ambele situatii se modifica softul de gestiune, doar ca la Ecotuning se urmareste mai mult scaderea consumului, decat cresterea puterii. Ce trebuie retinut este faptul ca destul de multa lume face confuzia intre Chiptuning si Power Box.
O mare parte a acestor dispozitive sunt de obicei confectionate pentru imbogatirea amestecului aer-combustibil. Acest lucru duce automat la marirea puterii destul de usor. Din punct de vedere tehnic acestea sunt doar niste rezistente care sunt menite sa pacaleasca semnalele care sunt primite de computerul central al autoturismului.
Acestea sunt invelite intr-o carcasa de plastic care este practic cea mai scumpa piesa a PowerBox-ului de circa 150 de Euro. Astfel motoarele cu asemenea dispozitive vor consuma mai mult si vor fumega mai tare, ceea ce va dauna catalizatoarelor, turbinei, etc. Mai mult decat atat, acestea sunt universale, putand fi momtate pe numeroase marci de motoare turbodiesel. Bineinteles ca exista si numeroase PowerBox-uri care sunt programabile pentru modelul motorului, insa acestea nu se ridica la nivelul eficientei Chiptuningului.
De cele mai multe ori se lasa impresia ca daca sunt usor demontabile sau de montat, acestea reprezinta un Chiptuning adevarat. Foarte multi dintre cei care comercializeaza powerbox-uri se folosesc de aceasta denumire de Chiptuning pentru a-si putea vinde usor produsele.