Prostatita este umflarea si inflamatia prostatei, o glanda cu dimensiunea de nuci, care este situata direct sub vezica la barbati. Glanda prostatica produce lichid (material seminal) care hraneste si transporta sperma.
Prostatita provoaca deseori urinare dureroasa sau dificila. Alte simptome includ dureri in zona inghinala, zona pelvina sau durerea organelor genitale si, uneori prezinta simptome asemanatoare gripei.
Prostatita afecteaza barbatii de toate varstele, dar tinde sa fie mai frecventa la barbatii cu varsta de cel putin 50 de ani. Conditia are o serie de cauze. Uneori cauza nu este identificata. Daca prostatita este cauzata de o infectie bacteriana, ea poate fi de obicei tratata cu antibiotice.
In functie de cauza, prostatita poate sa apara treptat sau brusc. S-ar putea imbunatati rapid, fie singura, fie cu tratament. Unele tipuri de prostatita dureaza luni de zile sau se mentin recurente (prostatita cronica).
Simptome
Semnele si simptomele de prostatita depind de cauza. Acestea pot include:
- Durere sau senzatie de arsura la urinare (disurie);
- Dificultate in urinare, cum ar fi dribbling sau urinare ezitanta;
- Frecventa urinarii, in special nocturna (nocturia);
- Urgenta nevoie de urinare;
- Urechea uratal
- Sange in urinal
- Durere in zona abdomen, inghinala sau in zona spatelui;
- Durerea in zona dintre scrot si rect (perineu);
- Durerea sau disconfortul penisului sau testiculelor;
- Ejacularea dureroasa;
- Semne si simptome asemanatoare gripei (cu prostatita bacteriana).
Cand este necesara o vizita la doctor?
Daca aveti durere pelvina, urinare dificila sau dureroasa sau ejaculare dureroasa, consultati medicul dumneavoastra. Daca sunt lasate netratate, unele tipuri de prostatita pot provoca agravarea infectiilor sau a altor probleme de sanatate.
Cauze
Prostatita bacteriana acuta este adesea cauzata de tulpini comune cauzate de bacterii. Infectia poate incepe atunci cand bacteriile din urina se scurg in prostata. Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectia. Daca nu elimina bacteria, prostatita se poate repeta sau poate fi dificil de tratat (prostatita bacteriana cronica).
Leziunile nervoase din tractul urinar inferior, care pot fi cauzate de interventii chirurgicale sau traumatisme ale zonei, ar putea contribui la prostatitisul care nu este cauzat de o infectie bacteriana. In multe cazuri de prostatita, cauza nu este identificata.
Complicatiile prostatitei
Complicatiile de prostatita pot include:
- Infectia bacteriana a sangelui (bacteremia);
- Inflamatia tubului spiralat atasat la partea din spate a testiculului (epididimita);
- Cavitatea umplute in prostata (abcesul prostatic);
- Semne de anomalii si infertilitate, care pot aparea cu prostatita cronica;
- Nu exista dovezi directe ca prostatita poate duce la cancer de prostata.
Diagnostic
Diagnosticarea prostatitei implica excluderea altor conditii ca fiind cauza simptomelor dumneavoastra si determinarea felului de prostatita pe care o aveti. Medicul dumneavoastra va va intreba despre antecedentele medicale si simptomele dumneavoastra, si va va examina fizic, ceea ce cel mai probabil va include probabil un examen digital rectal.
Testele initiale de diagnosticare pot include:
- Teste de urina. Medicul dumneavoastra poate avea un esantion de urina analizat pentru a cauta semne de infectie in urina (analiza de urina). Medicul dumneavoastra poate trimite un esantion de urina la un laborator pentru a determina daca aveti o infectie.
- Analize de sange. Medicul dumneavoastra ar putea examina probe de sange pentru semne de infectie si alte probleme de prostata.
- Masaj post-prostatic. In cazuri rare, medicul dumneavoastra va poate masca prostata si poate testa secretiile.
- Teste de imagistica. In unele cazuri, medicul dumneavoastra va poate comanda o scanare CT a tractului urinar si a prostatei sau o sonograma a prostatei. Imaginile scanate CT furnizeaza informatii mai detaliate decat raze X simple. O sonograma este imaginea vizuala produsa de o ecografie.
Pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor, medicul dumneavoastra poate concluziona ca aveti unul dintre urmatoarele tipuri de prostatita:
- Prostatita bacteriana acuta. Adesea provocata de tulpini comune de bacterii, acest tip de prostatita incepe de obicei brusc si cauzeaza semne si simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, frisoane, greata si varsaturi.
- Prostatita bacteriana cronica. Cand antibioticele nu elimina bacteriile care provoaca prostatita, puteti dezvolta infectii recurente sau dificil de tratat. Intre perioadele de prostatita bacteriana cronica, s-ar putea sa nu aveti simptome sau doar minore.
- Sindrom de durere cronica pelvitica cronica. Acest tip de prostatita – cel mai frecvent – nu este cauzat de bacterii. Adesea, o cauza exacta nu poate fi identificata. Pentru unii barbati, simptomele stau la fel in timp. Pentru altii, simptomele trec prin cicluri de a deveni tot mai putin severe.
- Prostatita inflamatorie asimptomatica. Acest tip de prostatita nu provoaca simptome si se gaseste, de obicei, numai intamplator cand faceti teste pentru alte conditii. Nu necesita tratament.
Tratament
Tratamentul cu prostatitia depinde de cauza care sta la baza. Acestea pot include:
- Antibiotice. Acesta este tratamentul cel mai frecvent prescris pentru prostatita. Medicul dumneavoastra va alege medicamentul pe baza tipului de bacterii care ar putea provoca infectia dumneavoastra.
- Daca aveti simptome severe, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice intravenoase (IV). Probabil trebuie sa luati antibiotice orale timp de patru pana la sase saptamani, dar ar putea fi nevoie de un tratament mai lung pentru prostatita cronica sau recurenta.
- Alfa-blocante. Aceste medicamente ajuta la relaxarea gatului vezicii urinare si a fibrelor musculare in care prostata se alatura vezicii dumneavoastra. Acest tratament ar putea usura simptomele, cum ar fi urinarea dureroasa.
- Agenti antiinflamatori. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) va pot face mai confortabil.
Medicina alternativa
Terapiile alternative care arata unele promisiuni pentru reducerea simptomelor de prostatita includ:
- Biofeedback. Un specialist in biofeedback utilizeaza semnale de la echipamentul de monitorizare pentru a va invata sa controlati anumite functii ale organismului si raspunsuri, inclusiv relaxarea muschilor.
- Acupunctura. Acest lucru implica introducerea acelor foarte subtiri prin piele la diferite adancimi in anumite puncte ale corpului.
- Preparate din plante si suplimente. Nu exista dovezi ca ierburile si suplimentele imbunatatesc prostatita, desi multi oameni le iau. Unele tratamente pe baza de plante pentru prostatita includ iarba de secara (cernilton), o substanta chimica gasita in ceaiul verde, ceapa si alte plante (quercetin).