Ce este polita RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii pagubiti in urma unui accident auto, care s-a produs din vina conducatorului auto asigurat, vor primi despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.

Persoana care este vinovata de producerea accidentului nu poate sa beneficieze de despagubiri pentru masina sa in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul vor fi despagubite doar in cazul in care masina detine o polita facultativa de asigurare CASCO.

In ceea ce priveste polita de asigurare CASCO, mentionam faptul ca aceasta nu este obligatorie, insa in schimb, polita de asigurare RCA este obligatorie.

De ce este obligatoriu?

Toti proprietarii de vehicule, indiferent ca discutam aici despre persoane fizice ori juridice, trebuie in mod obligatoriu sa incheie o polita de asigurare RCA si sa plateasca prima de asigurare aferenta.

Scopul acestei polite de asigurare este ca cel pagubit in urma unui accident de circulatie sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de care este situatia materiala a celui care a produs accidentul de circulatie si paguba respectiva.

In acest fel, putem face precizarea ca polita de asigurare de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, insa desi soferul care a provocat accidentul nu este despagubit, polita sa RCA este si in interesul acestuia.

Trebuie precizat ca ar putea fi posibil ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa ii produca celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta bugetul.

Cum se poate incheia asigurarea RCA?

In cazul in care dumneavoastra cumparati un vehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si de preferat ar fi sa faceti acest lucru dat fiind faptul ca asigurarea intra in vigoare in acelasi timp cu intrarea in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului dumneavoastra, ceea ce inseamna ca veti fi asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.

Incheierea contractului

Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare dintre firmele de asigurari autorizate in acest sens.

La incheierea contractului (pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs.) veti primi polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, alaturi de vigneta si documentul international de asigurare.

Emiterea politelor de asigurare RCA se face in sistem electronic

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis incepand cu data 1 ianuarie 2010 ca emiterea politelor de asigurare RCA sa fie facuta in sistem electronic.

Potrivit normelor, emiterea electronica a politelor de asigurare rca este definita ca fiind subscrierea politei RCA simultan cu inregistrarea si stocarea instantanee in sistemul informatic al asiguratorului a datelor cuprinse in polita.

Acest lucru inseamna ca firma de asigurari va prelua informatiile necesare inscrierii in polita direct in sistemul informatic si va elibera polita persoanei asigurate din sistemul informatic, iar asiguratorul va lista polita pe hartie jumatate alba jumatate verde si o va inmana persoanei asigurate, alaturi si de vigneta pe care acesta din urma are obligatia sa o aplice pe parbriz.

In acest fel este de asteptat ca erorile umane de completare a politelor RCA sa se imputineze, ceea ce va avea ca efect si cresterea acuratetei bazei de date CEDAM.

Unde se incheie o polita RCA?

O polita RCA se poate incheia online, astfel ca se pot verifica diferite tarife rca online, iar fiecare poate opta pentru o anumita companie de asigurari.

Aceasta varianta este atractiva pentru cei carora timpul nu le permite sa se deplaseze la sediul unei firme de asigurari, sau pentru cei care nu cunosc un broker de asigurari.

Se pot incheia polite RCA chiar si la sediul unei firme de asigurari, sau in biroul unui brocker de asigurari. Cea mai indicata solutie ar fi ca polita de asigurare rca, sa fie incheiata la un brocker de asigurari, pentru ca astfel pot fi studiate mai multe oferte.

Exista pe piata diferite firme de asigurari, unele avand tarife mai mari, altele mai mici, iar acest lucru inseamna ca fiecare poate incheia polita pe care o considera cea mai atractiva.

In mare parte acestea sunt cateva dintre lucrurile importante pe care cu totii ar trebui sa le cunoastem in ceea ce priveste incheierea unor polite de asigurare RCA.

Leave a reply:

Site Footer