Ce este o lampa Woods?

Ce este o lampa Woods?

Institutiile de ingrijire medicala din intreaga lume folosesc Diagnostic Wood Lamp with Dampening Cuffs – UV Light, cunoscute si sub denumirea de spectroscopie fluorescenta, lumina ultravioleta pentru a diagnostica vizual o varietate larga de infectii cutanate bacteriene si fungice, tulburari ale pigmentului pielii si alte neregularitati.

Lampile din lemn folosesc lumina ultravioleta pentru a descoperi anomalii ale pielii care nu pot fi vazute cu ochii umani. Pentru dermatologi, diagnosticul vizual este imperativ, iar testarea lampii Woods este un pas esential in procesul de evaluare a pacientului.

Ce este o lampa Woods?

O lampa Woods este un arc de mercur cu iesire redusa care emite o lungime de unda de 320-450 nm. Adevarat cu numele sau, a fost inventat de fizicianul Baltimore Robert W. Wood in 1903 si a fost folosit pentru prima data in disciplina dermatologiei pentru a detecta infectiile fungice ale parului. Lampile din lemn sunt uneori incorect denumite lampi din lemn.

Lumina ultravioleta emisa de lampa Woods este nedetectabila cu ochiul liber; totusi, lumineaza violet intr-un cadru intunecos, deoarece emite si lumina din sectiunea violet a spectrului electromagnetic.

Un pachet traditional de lampi Woods poate include o varietate de fosfori cu o selectie de emisii de varf, o lentila de marire, atat o lumina alba, cat si o lumina intunecata, precum si o carpa grea pentru a exclude orice lumina vizibila. Lampile din lemn sunt disponibile intr-o varietate de modele pentru a va ajuta sa satisfaceti nevoile unitatii de sanatate.

O lampa portabila Woods este mica, durabila, usor de folosit, sigura si ieftina – facand o investitie solida pentru practica medicala. In plus, o analiza de piele a lampii Woods poate oferi rezultate rapide, ceea ce poate fi un ajutor extraordinar in furnizarea unui diagnostic pacientului in timp util si fiabil.

Ce este fluorescenta?

Fluorescenta descrie stralucirea colorata care este vizibila atunci cand unele substante – inclusiv porfirinele si colagenul – absorb lumina neagra si apoi o emit la o lungime de unda mai mare in spectrul vizibil. Proprietatile fluorescentei permit multor conditii pielii sa stea in mod vizibil pentru un diagnostic vizibil rapid de catre echipa de sanatate. Examinarea lampii din lemn poate sprijini sau respinge un diagnostic suspect, pe baza culorilor fluorescentei afisate de pielea afectata examinata. In plus, o lampa Woods va permite echipei dvs. sa vada modificari subtile ale culorilor, chiar daca acestea sunt invizibile cu ochiul liber.

Aplicatii ale acestei lampi:

1. Tinea Capitis

Tinea capitis descrie o afectiune in care pielea prezinta zone de scala si chelie ca urmare a unei infectii fungice. A fost prima conditie a pielii pentru care lampa Woods a fost utilizata din punct de vedere istoric pentru a o diagnostica. Diagnosticarea lampii din lemn nu este numai eficienta pentru identificarea cazurilor individuale de tinea capitis, ci si pentru detectarea si controlul epidemiilor mari, cum ar fi in cadrul scolilor.

2. Vitiligo

O examinare a lampii Woods este utila in special pentru a face un diagnostic de vitiligo – mai ales daca trebuie diferentiat de alte conditii cum ar fi lepra, pitiriaza sau hipopigmentare post-inflamatorie. Lampa ajuta, de asemenea, sa ilumineze leziunile in evolutie intr-un pacient cu piele echitabila. Vitiligo apare sub forma de patch-uri albe sub o lampa Woods, care variaza in ambele locatii si in ceea ce priveste intinderea.

Aceste plasturi se pot raspandi si se pot dezvolta in timp. Examinarea sub o lampa Woods poate oferi echipei dvs. de ingrijire a sanatatii informatii vizuale complete privind progresul viciului pacientului.

3. Abraziuni corneene

Pentru a cauta zgarieturi la ochi, medicul trebuie sa puna mai intai o solutie de fluoresceina in ochiul pacientului inainte de a folosi lampa Woods pentru a ilumina zona ochiului – orice zgarieturi sau abraziuni vor straluci ulterior cand lumina ultravioleta ii loveste.

In timpul unui examen de ochi, o lampa Woods poate ajuta la identificarea particulelor straine in ochi, chiar si a sticlei si a altor particule greu de vazut, plus leziuni iluminate si chiar canalizari de lacrimi blocate.

4. Ringworm

Aceasta cultura fungica, care afecteaza adesea pielea, parul si unghiile, este usor de detectat si / sau confirmata utilizand o lampa Woods. Utilizarea unei lampi Woods pentru a testa cicatricea este deosebit de frecventa in practicile veterinare, deoarece infectia se prezinta adesea printre animale. Sub lampa Woods, infectia cu tesuturi fluoresc ca verde mar verde.

5. Porfiria

Porfiria este un grup de tulburari mostenite care provoaca eruptii cutanate, vezicule si cicatrizari ale pielii. Cand sunt examinate sub o lampa Woods, toate fluoresc ca rosu-roz. De fapt, detectarea si identificarea excesului de porfirine in urina, dinti, celule rosii din sange, probe de scaun si chiar lichid blister pot fi usor de atins atunci cand se utilizeaza o lampa de lemn.

6. Tulburari ale pigmentarii

Hipopigmentarea sau depigmentarea poate fi dificil de discernut la pacientii cu cel mai bun aspect de piele, dar ele prezinta o claritate crescuta a granitei atunci cand sunt examinate utilizand o lampa Woods; acestea fluoresc in general sub forma de albastru-alb stralucitor din cauza cantitatii crescute de colagen dermal care este iluminata, ceea ce este rezultatul fie a melaninei care a scazut, fie a lipit.

Dimpotriva, hiperpigmentarea prezinta un contrast imbunatatit la frontiera sub o lampa Woods datorita absorbtiei crescute a luminii legate de cresterea nivelului de melanina. Folosind o lampa Woods poate ajuta la determinarea nivelului de melanina din piele, impreuna cu evidentierea variatiilor in pigmentarea epidermica.

7. Infectii bacteriene

Infectiile cauzate de agenti patogeni cum ar fi Pseudomonas pot aparea ca o fluorescenta verde stralucitor sub o lampa Woods. Aceasta metoda este adesea folosita pentru a examina ranile de arsura pentru bacterii si, de asemenea, este utila in diagnosticarea sindromului Stevens-Johnson.

8. Acnee Vulgaris

Fluorescenta rosu-portocaliu este asociata cu orice comedone infectate cu P. acnes . Acest lucru poate ajuta medicul specialist sa determine care, daca este cazul, comedoane sunt rezultatul unei infectii.

9. Alte utilizari diverse

Alte utilizari ale lampii Woods in domeniul ingrijirii medicale includ urmatoarele:

  • Detectarea de medicamente sistemice precum tetraciclina
  • Evaluarea eficacitatii factorului de protectie solara a diferitelor produse de protectie solara de pe piata;
  • Detectarea alergenilor cutanate;
  • Calculul timpului de circulatie;
  • Tratamentul verucilor, cu un succes;
  • Detectarea si tratamentul cancerului de piele, cu un succes.

Leave a reply:

Site Footer