Electrocardiograma (ECG) este un test de diagnostic care consta in inregistrarea, folosind instrumente speciale, (electrocardiograf) a activitatii electrice a inimii normale si a celei care prezinta o anumita patologie. In plus, este una dintre cele mai importante tehnici pentru cunoasterea si evaluarea majoritatii bolilor de inima.
De asemenea, electrocardiografia ofera un ajutor nepretuit pentru diagnosticarea cresterii diferitelor camere cardiace (atrii si ventricule). In multe cazuri, diagnosticul de boala cardiaca congenitala este cunoscut din aspectul grafic caracteristic al acesteia. De fapt, EKG ofera date importante pentru evaluarea a peste 80% din bolile de inima.
Electrocardiograma EKG de repaus cu interpretare din partea medicului cardiolog specialist este de obicei cea mai buna solutie.
In ce consta?
Este un test care se efectueaza cu pacientul treaz, intins pe un pat. Specialistul va aplica mici patch-uri numite electrozi la piept, brate si picioare, care sunt conectate prin fire la un computer care transforma semnalele electrice intr-un grafic de unda.
De ce se face? Ce masoara acest test?
Testul de electrocardiograma este efectuat pentru a masura activitatea inimii si, astfel, pentru a detecta nereguli precum aritmii, leziuni ale inimii, dimensiunea camerelor inimii sau efectul medicamentelor sau dispozitivelor, cum ar fi stimulatoarele cardiace.
Pregatirea pentru electrocardiograma
Pacientul care urmeaza sa fie supus unei electrocardiograme trebuie sa informeze specialistul despre medicamentele pe care le ia.
De asemenea, trebuie sa evitati incordarea sau consumul de apa rece chiar inainte de examen, deoarece poate modifica rezultatele.
Ce se simte in timpul examenului? Doare acest examen?
Electrocardiograma este complet nedureroasa si pacientul nu va simti disconfort, trebuie doar sa urmeze instructiunile de respiratie indicate de specialist si totul va fi bine.
Semnificatia rezultatelor anormale
Rezultatele anormale pe o electrocardiograma vor fi prezentate cu unde neregulate pe grafic si se pot datora patologiilor coronariene multiple, cum ar fi deteriorarea miocardului, marirea inimii, aritmii, modificari ale nivelului electrolitilor, boli cardiace congenitale, fluide sau infailie a inimii (miocardita), irigare cardiaca insuficienta sau atac de cord.
Ce se intampla in timpul unei electrocardiograme?
Electrocardiograma se poate face intr-un cabinet medical, o clinica ambulatorie sau un spital. In timpul procedurii:
- Te culci pe o targa
- Furnizorul de ingrijire a sanatatii plaseaza mai multi electrozi (senzori mici care se ataseaza la piele) pe brate, picioare si piept. Inainte de a face acest lucru, poate fi necesar sa radeti sau sa taiati excesul de par.
- Electrozii sunt conectati cu fire la un computer care inregistreaza activitatea electrica a inimii.
- Activitatea este afisata pe monitorul calculatorului si tiparita pe hartie.
- Procedura dureaza doar aproximativ trei- cinci minute.
Are acest test, vreun risc?
- Riscurile unei electrocardiograme sunt minime. Disconfortul sau iritarea usoara pot fi resimtite la nivelul pielii dupa indepartarea electrozilor. Nu exista nici un risc de soc electric. Electrocardiograma nu trimite energie electrica organismului. Inregistreaza doar
Cuvantul electrocardiograma are doua abrevieri ECG sau EKG. Ambele sunt corecte si utilizate in mod obisnuit. EKG se bazeaza pe ortografia germana, “elektrokardiogramm”. ECG nu trebuie confundat cu EEG, un test care masoara undele cerebrale.