Ce este cancerul de piele

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este un termen generic pentru diferite boli maligne ale pielii. Cel mai frecvent este „cancerul de piele alba”. Pe locul doi se afla cancerul de piele negru mult mai periculos.

Simptomele si terapia cancerului de piele depind de ce forma este. In general insa, se aplica urmatoarele: Pentru un tratament de succes, este importanta detectarea cancerului de piele intr-un stadiu incipient.

Cancer de piele: simptome

Cu cat tumora este descoperita si tratata mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele unui remediu pentru cancerul de piele. Dar cum recunosti cancerul de piele? Raspunsul la acest lucru depinde de forma exacta a cancerului de piele.

In general, semnele de melanom periculos malign (cancer de piele neagra) sunt mai usor de recunoscut decat, de exemplu, “cancer de piele alba”. Melanomul malign se dezvolta din celulele pielii care formeaza pigmenti (celulele melanonului) si, prin urmare, provoaca modificari ale pielii de culoare inchisa.

Cu toate acestea, manifestarile cancerului de piele neagra sunt uneori extrem de diferite. In „cancerul pielii albe” (carcinom bazocelular si carcinom cu celule cu varf), modificarile pielii sunt de obicei mai usoare.

Urmatoarea se aplica tuturor formelor de cancer de piele: Simptomele cancerului de piele sunt limitate la piele intr-un stadiu incipient. De indata ce celulele canceroase se raspandesc in organism, se pot produce plangeri suplimentare.

Cancerul negru al pielii: simptome

Cancerul negru al pielii (melanomul malign) poate arata ca o simpla marca de pigment (alunita, semn de nastere). Asa-numita regula ABCD poate fi folosita pentru a estima daca o marca intunecata este de fapt o marca pigmentara inofensiva sau posibil cancer de piele neagra.

Exista, in esenta, urmatoarele manifestari ale melanomului malign:

  • Melanomul de raspandire superficiala: Melanomul de raspandire superficiala este cea mai frecventa forma de cancer de piele neagra. Simptome: modificari cutanate plate, uneori nodulare, care sunt adesea delimitate brusc de pe pielea sanatoasa.

Culoarea poate varia de la maro, gri, roz la albastru-negru. Rar apar anumite zone albicioase. SSM se dezvolta preferential pe spate, piept si extremitati in decurs de unu la patru ani.

  • Melanomul Nodular (NM): melanomul nodular (nodular) este cea mai agresiva forma de cancer de piele neagra. Simptome: Ca si SSM, melanomul nodular se dezvolta adesea pe spate, piept si extremitati.

O tumora crescuta, nodulara si adesea sangeranda de culoare albastra pana la maro inchis se dezvolta rapid (in cateva luni). Creste foarte adanc. Acesta este motivul pentru care aceasta forma de cancer de piele neagra are cel mai prost prognostic al tuturor melanomelor.

  • Melanom Lentigo maligna (LMM): melanomul Lentigo maligna se dezvolta lent de-a lungul anilor pana la decenii, pe baza precursorului cancerului Lentigo maligna. Persoanele in varsta, in special, dezvolta aceasta forma de cancer de piele neagra. Locatiile preferate includ zone ale pielii expuse la soare, cum ar fi fata, gatul, bratele si mainile.
  • Melanom acrolentiginos (ALM): Dintre cele patru tipuri de melanom mentionate aici, ALM este cea mai rara forma de cancer de piele neagra. Simptome: melanomul acrolentiginos se formeaza adesea din focar, pete multicolore la extremitatile (acre) se termina, adica in zona palmelor, talpilor picioarelor, degetelor si picioarelor, in special sub unghii. Se poate confunda cu o vatamare a unghiilor, o ciuperca a unghiei sau negi.

Cancer de piele alba

Termenul de “cancer al pielii albe” (sau “cancer de piele usor”) rezuma diferite tipuri de cancer de piele: cancerul cu celule bazale (carcinom bazocelular, basaliom) si cancer cu celule cu varfuri (carcinom cu celule spinoase, spinaliom sau carcinom cu celule scuamoase). Kratoza actinica este o forma precoce a cancerului cu celule cu varf.

Cancerul de piele alba este de departe cea mai frecventa forma de cancer de piele malign. Este mai putin periculos decat cancerul de piele neagra, deoarece, spre deosebire de acesta, formeaza mici sau deloc depozite fiice (metastaze) in alte parti ale corpului. Prin urmare, cancerul de piele alba poate fi inlaturat complet si este rareori fatal.

Cancerul de piele: cauze si factori de risc

Principala cauza a cancerului de piele este lumina UV. In plus, acum sunt cunoscuti si alti factori de risc. Cu toate acestea, mecanismul exact al dezvoltarii cancerului nu a fost inca elucidat.

Cand trebuie sa te duci la doctor?

Autoexaminarea este foarte importanta pentru depistarea precoce a cancerului de piele. Daca aveti indoieli, trebuie sa va adresati unui medic cat mai curand posibil. Vizita unui medic este recomandata in urmatoarele situatii:

  • Un punct de pigment este vizibil in conformitate cu criteriile regulii ABCD sau modificari de forma, culoare sau marime.
  • Un loc de pigmentare incepe sa arda, sa manance sau sa sangereze.
  • Se formeaza piele grosiera sau cruste. Acest lucru poate indica cancerul de piele alba. O atentie speciala trebuie acordata zonelor expuse la soare (fata, spatele mainii etc.).
  • Daca aveti un numar peste (40 de) pete de pigment (semne de nastere), acestea ar trebui intotdeauna examinate in mod regulat.
  • Observi pete albe pe marginea limbii sau in mucoasa bucala.

Investigatii

Dermatologul examineaza zona vizibila a pielii cu un microscop luminos reflectat (dermatoscop) HMD136154P. De asemenea, poate doreste sa priveasca restul pielii pentru a verifica daca exista anomalii.

Daca dermatologul banuieste cancer de piele, va aranja examene suplimentare. Mai presus de toate, aceasta presupune prelevarea unei probe de tesut: zona pielii suspecte si distanta de siguranta sunt indepartate sub anestezie locala.

Tesutul este examinat cu atentie de catre un patolog in laborator (histologic). In acest fel, se poate stabili daca cancerul de piele este de fapt prezent. In acest caz, urmeaza investigatii:

  • Metodele imagistice precum radiografii, tomografie computerizata (tomografie computerizata), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau ecografie (sonografie) pot arata daca si cat de departe s-a raspandit deja cancerul in organism (formarea metastazelor). Acest lucru este foarte important pentru alegerea terapiei potrivite.
  • Testele de sange spun ceva despre starea generala a pacientului si functia organelor importante din organism. Acest lucru este important, printre altele, pentru a evalua riscul de anestezie (in timpul operatiei).
  • Scintigrafie osoasa (bone scan) este un examen de medicina nucleara la care metastaze osoase pot fi urmarite in jos.

In functie de rezultatele obtinute in urma investigatiilor, medicul va stii care sunt urmatorii pasi de efectuat.

Leave a reply:

Site Footer