Foarte multe persoane trec periodic pe la Psihocab, atunci cand au nevoie de consiliere psihologica sau de terapie. Psihocab este un cabinet psihologic in Bucuresti care vine in ajutarea persoanelor care au nevoie de sfaturi pentru dezvoltare personala, sau care au nevoie de consiliere premaritala; ofera consiliere pentru parinti, consiliere de cuplu, etc.
Exista insa si probleme mult mai serioase, datorita carora oamenii ajung sa viziteze un cabinet de psihologie, unul dintre acestea fiind anxietatea, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba.
Anxietate
Sa incepem cu o simpla explicatie grafica a anxietatii. Mai intai, luati in considerare conceptul de frica , care trebuie distins de anxietate. Daca stateati intr-o camera si dintr-o data un sarlatan intra in casa, ai avea motive sa te temi. Aceasta este frica, deoarece se refera la o amenintare reala. Frica, in unele cazuri, poate fi sanatoasa, pentru ca de multe ori ne tine in viata.
Dar daca intotdeauna va gandeati ca un sarlatan poate intra in camera, chiar daca nu s-ar afla nimeni in zona si nu s-ar auzi nici macar un zgomot, asta-i anxietate. Anxietatea nu este de cele mai multe ori folositoare, deoarece amenintarea este imaginara, iar o multime de timp si energie pot fi irosite ingrijoratoare de lucruri care ar putea, dar nu neaparat se vor intampla.
Baza psihologica a anxietatii poate fi localizata, de obicei, in experientele din copilarie, care nu dispun de explicatii clare si de indrumare din partea parintilor care tind sa fie dezinteresati, critici sau abuzivi. Prin urmare, copiii cresc in situatii ingrozitoare care au aspecte necunoscute sau imprevizibile.
Unele persoane traiesc cu un simt constant si general de ingrijorare si anxietate, ca si in tulburarea de anxietate generalizata . Simptomele tipice sunt tensiunea, agitatia, oboseala, iritabilitatea, tulburarile de somn si dificultatea de concentrare.
Alte persoane simt o anxietate mai concentrata, ca intr-un atac de panica , in care inima lor bate mai repede si mai repede, si exista o aparitie brusca de teama, teroare sau o sperietura iminenta, intr-o asemenea masura incat ei simt ca vor avea un atac de cord. De fapt, este destul de frecvent ca pacientii sa apara in spitalele de urgenta care se plang de un atac de cord atunci cand acestia se confrunta intr-adevar cu un atac de panica.
In plus, unele persoane au o asemenea anxietate incat dezvolta agorafobie sau fobie sociala.
Agorafobia , uneori mentionata ca o teama a spatiilor deschise, este intr-adevar mai mult o teama de frica in sine. Adica, agorafobul tinde sa evite situatiile care ar putea provoca frica – si in cele din urma se evita atat de multe situatii incat agorafobul nici nu poate parasi casa. O consecinta comuna a agorafobiei este depresia, iar simptomele asociate comune sunt consumul de droguri sau alcool, ca auto-medicamente.
Fobia sociala implica o teama persistenta de situatii care ar putea implica examinarea altor persoane. Fobiile sociale obisnuite sunt o teama de a vorbi in public, de a participa la intalniri, de a folosi toaletele publice, de a manca in fata altora, de a interactiona cu strainii si de a interactiona cu figurile de autoritate. Retineti ca teama de a interactiona cu figurile de autoritate (cum ar fi psihologii) poate face foarte dificila gasirea unui tratament pentru o fobie sociala.
Fobiile specifice sunt, de asemenea, o forma de anxietate (desi uneori sunt amestecate cu frica). Exista multe tipuri de fobii, inclusiv anxietate despre animale, evenimente naturale, sange sau raniri, situatii (cum ar fi ascensoare, tuneluri, inaltimi, zbor etc.) sau germeni si boli.
Toate fobiile specifice au trei elemente de baza:
- Frica excesiva impreuna cu prezenta sau anticiparea unui anumit obiect sau situatie.
- Expunerea la obiect sau situatie provoaca un raspuns imediat la anxietate.
- Obiectul sau situatia este evitata (sau tolerata cu suferinta intensa).
Astfel, pentru ca anxietatea vine si trece, ar fi posibil de exemplu sa ai o fobie despre intalnirile cu persoane care sunt oarbe, dar ar fi imposibil sa ai o fobie despre a deveni orb. S-ar putea sa dezvoltati o fobie despre anumite obiecte sau situatii care ar putea cauza orbire, dar o teama generala despre ranirea propriului tau corp nu ar fi o tulburare psihiatrica; in schimb, ar fi considerat psihanalitic o forma de anxietate prin castrare .