Ce diferente exista intre Cognac si Armagnac?

In vestul Frantei, se regasesc regiunile Cognac si Armagnac, acestea fiind renumite la nivel mondial datorita faptului ca produc unele dintre cele mai venerate raze de struguri din lume. Desi impartasesc proximitatea, produc doua stiluri de brandy foarte diferite, distinse prin istorie, struguri, sol, tehnica si imbatranire.

In randurile care urmeaza, aveti ocazia sa afalti mai multe detalii in legatura cu aceste doua bauturi alcoolice atat de apreciate la nivel mondial. Continuati sa cititi, pentru a afla cat mai multe lucruri interesante!

Ce este Cognac-ul?

Cognac-ul este un brandy special creat din vin in regiunea Cognac din Franta. Strugureul primar folosit pentru a face coniac este Ugni Blanc, desi sunt permise cantitati mai mici de Folle Blanche (numita si Picpoul) si Colombard.

Dat fiind faptul ca se invecineaza cu porturile oceanice, brandy de la Cognac a fost intotdeauna mai popular si disponibil comercial. Anglia a fost o importanta destinatie timpurie pentru acest tip de bautura in anii 1700.

Multe dintre brandurile mostenitoare din Cognac sunt numite in semn de apreciere pentru diferiti straini precum Richard Hennessy, un comerciant irlandez, si Thomas Hine, un englez care s-a casatorit intr-o familie cu o distilerie.

Spre deosebire de vinul francez, Cognac-ul este inca cunoscut datorita brandurilor sale, mai degraba decat datorita producatorilor sau mosiilor individuale. Cele mai mari patru case, Hennessy, Courvoisier, Rémy Martin si Martell, sunt entitati globale ale caror sticle, in mode evident se gasesc in spatele aproape tuturor barurilor.

Chiar si in aceste conditii, majoritatea productiei este contractata de la producatori din intreaga regiune. Multi dintre acesti cultivatori de struguri si distilatori lucreaza cu mai multe marci. Unii isi creaza chiar si propriul Cognac, pentru propriul consum.

Deoarece aceasta bautura este obtinuta atat de frecvent de la diferiti producatori, majoritatea coniacurilor sunt amestecate pentru a produce diverse expresii casnice. Notele sunt VS, care inseamna foarte speciale; VSOP care inseamna palid, vechi si foarte superior; XO care inseamna extra old, dar si o denumire neoficiala numita Napoleon.

Aceste denumiri au rolul de a dezvalui varsta celui mai tanar brandy din amestec. VS de exemplu inseamna ca, cel mai tanar brandy (numit eau-de-vie in aceasta etapa) are cel putin o vechime de doi ani.

VSOP indica de-asemenea faptul ca cel mai tanar eau-de-vie care face parte din amestec, are varsta de cel putin patru ani.

In trecut, XO insemna ca cel mai tanar eau-de-vie avea o vechime de cel putin sase ani, insa din anul 2018, a fost revizuit la o cerinta mai stricta de cel putin 10 ani.

Ce inseamna etichetele pentru Cognac?

  • VS: „Foarte special”, cel mai tanar brandy in amestec cu varsta de cel putin doi ani;
  • VSOP: „Palid foarte vechi”, in varsta de cel putin patru ani;
  • Napoleon: In varsta de cel putin sase ani;
  • XO: „Extra old”, in varsta de cel putin 10 ani.

Categoria Napoleon obisnuia sa fie o eticheta neoficiala pentru Cognacul mai vechi, in general pentru cel care se califica drept XO, dar si pentru multe bauturi cu o mai mare vechime.  Odata cu reclasificarea XO, Napoleon a adoptat cerintele anterioare ale categoriei si semnifica acum un amestec cu o varsta minima de sase ani.

De remarcat este faptul ca aceste denumiri nu apar intotdeauna pe o sticla. Ba chiar mai mult, cei mai multi dintre producatorii de calitate vor depasi varsta minima listata in mod semnificativ.

Ce este Armagnac?

Armagnac are o productie mai rustica, ceea ce are ca rezultat un brandy cu aroma completa, pe care importatorul Charles Neal, de la Charles Neal Selections, il numeste ca fiind „un pic mai mult … inainte si mai dur”. Brandy-ul folosit pentru producerea Armagnac a fost realizat istoric prin distilatoare.

Diferenta majora dintre Cognac si Armagnac este distilarea. In timp ce Cognac-ul este de doua ori distilat, Armagnac sufera distilare de coloana, desi este foarte diferita de mormanele industriale mari, moderne, adesea folosite pentru a produce spirturi neutre precum vodka.

Diferenta de gust rezulta partial din concentratia de alcool. Armagnac tinde sa iasa in proportie de aproximativ 52–60% alcool in volum (abv). Cu exceptia cazului in care este amestecat sau imbuteliat la rezistenta butoiului, acesta va fi de obicei diluat pana la aproximativ 45-47% cca.

Daca doriti sa savurati o astfel de bautura, puteti accesa https://www.24drinks.ro/armagnac, pentru a alege una sau ma multe sticle de Armagnac, pentru diferite ocazii.

Cognacul, pe de alta parte, este distilat de doua ori intr-un vas nemiscat, ceea ce il aduce la aproximativ 70% abv. De obicei, este diluat si imbuteliat la 40%.

Cognac, Armagnac si conexiunea lor de vin

Pentru persoanele iubitoare de vin, diferentele dintre Cognac si Armagnac sunt aseamanatoare foarte mult cu cele intalnite intre regiunile viticole cu nume. In timp ce Cognac reuseste sa stabileasca recorduri de vanzari in fiecare an, Armagnac a reaparut ca bautura destinata unui cunoscator si unui amator de bauturi rafinate.

Este usor sa treceti cu vederea detaliile care definesc spiritele regionale, dar in mod evident, descoperirea acestora poate fi foarte plina de satisfactii. Brandy este varul vinului din lumea spiritelor, iar Cognac si Armagnac au la fel de mult sa dezvaluie de unde provin ca orice regiune viticola de pe pamant.

Acestea sunt asadar cateva diferente semnificative pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand vine vorba despre cele doua tipuri diferite de bauturi.

Leave a reply:

Site Footer