Ce avantaje au panourile solare?

Ce avantaje au panourile solare?

Stiati ca energia solara furnizata pamantului timp de o ora ar putea satisface nevoile globale de energie pentru un an? Fara indoiala, soarele este o sursa puternica de energie si, chiar daca nu suntem capabili sa colectam o parte din aceasta energie, totusi, valorificarea acestei puteri prin instalarea panourilor solare care pot fi panouri fotovoltaice sau panouri solare termice, poate face o diferenta semnificativa asupra planetei.

Desi a fost criticata pe larg pentru ca este scumpa sau ineficienta, energia solara s-a dovedit a fi extrem de benefica nu numai pentru mediu, ci si pentru economia privata.

Datorita subventiilor disponibile pentru panouri solare, precum si preturilor din ce in ce mai competitive pe piata, energia solara a devenit principala sursa de energie pentru tot mai multe familii.

Tehnologia a fost imbunatatita drastic in ultimii ani si a fost completata de sistemele de stocare a bateriilor solare, transformand energia solara intr-o sursa semnificativ mai eficienta de energie curata.

Mai multe detalii puteti afla in continuare, pentru ca va prezentam cele mai importante avantaje ale energiei solare.

Avantajele energiei solare

  1. Sursa de energie regenerabila

Dintre toate avantajele panourilor solare, cel mai important este ca energia solara este o sursa de energie cu adevarat regenerabila. Poate fi valorificata in toate zonele lumii si este disponibila in fiecare zi.

Nu putem ramane fara energie solara, spre deosebire de alte surse de energie. Energia solara va fi accesibila atata timp cat avem soarele, de aceea lumina solara va fi disponibila pentru noi cel putin 5 miliarde de ani, cand, potrivit oamenilor de stiinta, soarele va muri.

  1. Reduce facturile de electricitate

Deoarece veti satisface unele dintre nevoile dvs. de energie cu energia electrica generata de sistemul dvs. solar, facturile dvs. de energie vor scadea. Cat de mult economisiti pe factura va depinde de dimensiunea sistemului solar si de consumul de energie electrica sau de caldura.

Mai mult, nu numai ca veti economisi in factura de energie electrica, exista si posibilitatea de a primi plati pentru energia excedentara pe care o exportati inapoi la retea.

Daca generati mai multa energie electrica decat utilizati (avand in vedere ca sistemul dvs. de panouri solare este conectat la retea).

  1. Aplicatii diverse

Energia solara poate fi utilizata in diverse scopuri. Puteti genera electricitate prin utilozarea de panouri fotovoltaice, sau caldura prin utilizarea de panouri solare termice.

Energia solara poate fi utilizata pentru producerea de energie electrica in zonele fara acces la reteaua de energie, pentru distilarea apei in regiunile cu resurse de apa curata limitate si pentru alimentarea satelitilor in spatiu.

Energia solara poate fi integrata si in materialele utilizate pentru cladiri. Nu cu mult timp in urma, Sharp a introdus ferestre transparente cu energie solara.

  1. Costuri de intretinere scazute

In general, sistemele de energie solara nu necesita multa intretinere. Trebuie doar sa le pastrati relativ curate, astfel incat curatarea lor de doua ori pe an va face treaba. In caz de indoiala, va puteti baza intotdeauna pe companii specializate de curatenie, care ofera acest serviciu pentru costuri reduse. Cei mai multi producatori de panouri solare fiabile, ofera 20-25 de ani de garantie.

De asemenea, intrucat nu exista piese mobile, nu exista uzura. Convertorul este de obicei singura parte care trebuie schimbata dupa 5-10 ani, deoarece lucreaza continuu pentru a transforma energia solara in energie electrica si termica.

In afara de invertor, cablurile au nevoie si de intretinere pentru a va asigura ca sistemul dvs. de energie solara functioneaza la eficienta maxima. Deci, dupa acoperirea costului initial al sistemului solar, va puteti astepta la foarte putine cheltuieli pentru lucrarile de intretinere si reparatii.

  1. Dezvoltarea tehnologiei

Tehnologia din industria energiei solare avanseaza constant si imbunatatirile in mod evident se vor intensifica in viitor. Inovatiile in fizica cuantica si nanotehnologie pot creste eficacitatea panourilor solare si dubleaza, sau chiar tripleaza, intrarea electrica a sistemelor de energie solara.

Dupa cum bine stiti, fiecare produs care are avantaje, are si unele dezavantaje, iar panourile solare nu fac exceptie, asa ca va prezentam si dezavantajele lor, in continuare.

  1. Cost

Costul initial al achizitiei unui sistem solar este destul de mare. Aceasta include plata pentru panouri solare, invertor, baterii, cablare si pentru instalare. Cu toate acestea, tehnologiile solare sunt in continua dezvoltare, asa ca este sigur sa presupunem ca preturile vor scadea in viitor.

In plus, investitia va fi amortizata destul de repede, iar oamenii nu vor mai plati lunar pentru energia electrica sau termica pe care o consuma.

  1. Dependente de vreme

Desi energia solara poate fi inca colectata in zilele tulbure si ploioase, eficienta sistemului solar scade. Panourile solare depind de lumina solara pentru a aduna eficient energia solara. Prin urmare, cateva zile ploioase pot avea un efect notabil asupra sistemului energetic.

De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca energia solara nu poate fi colectata in timpul noptii. Pe de alta parte, daca aveti nevoie si de solutia de incalzire a apei sa functioneze noaptea sau in timpul iernii, panourile termodinamice sunt o alternativa de luat in considerare.

  1. Depozitarea energiei solare este costisitoare

Energia solara trebuie folosita imediat sau poate fi stocata in baterii mari. Aceste baterii, utilizate in sistemele solare in afara retelei, pot fi incarcate in timpul zilei, astfel incat energia sa fie utilizata noaptea. Aceasta este o solutie buna pentru utilizarea energiei solare toata ziua, dar este, de asemenea, destul de costisitoare.

In cele mai multe cazuri, este mai inteligent sa folosesti doar energie solara in timpul zilei si sa iei energie din retea in timpul noptii (poti face acest lucru numai daca sistemul tau este conectat la retea). Din fericire, cererea dvs. de energie este de obicei mai mare in timpul zilei, astfel incat sa puteti satisface cea mai mare parte cu energie solara.

Leave a reply:

Site Footer