Articolele de design de portofoliu se concentreaza, de obicei, pe crearea de portofolii pentru designeri vizuali. Dar dezvoltatorii web si programatorii au nevoie de site-uri de portofoliu! Viziteaza website-ul HowDoDesign pentru cele mai complete tutoriale online!
Portofoliile personalizate pentru dezvoltatori au de obicei tendinte diferite de a-si prezenta munca. Este greu sa stii unde sa incepi un nou site web, dar ajuta daca-i poti studia pe altii pentru a obtine niste idei.
De aceea am organizat acest post plin de idei de portofoliu pentru developeri. Este modalitatea perfecta de a incepe sa va planificati portofoliul si sa creati o vitrina utilizabila a abilitatilor dvs. dev.
Titlu puternic personal.
Imi plac foarte mult anteturile personale pentru ca arata persoana/compania si ce poate face aceasta. Dar nu tuturor le place sa se puna acolo online, asa ca inteleg ca acest lucru nu poate fi o tendinta pentru toata lumea.
Ideea este sa va explicati afacerea, chiar din partea de sus a paginii. Poate includeti o imagine a dvs. cu un scurt intro despre ceea ce faceti. Acest lucru atrage atentia si clarifica faptul ca site-ul dvs. de portofoliu este pentru o persoana, nu o companie (cu exceptia cazului in care este pentru o companie!)
Roata de culori.
Culorile primare sunt rosu, albastru si galben. Ele nu pot fi realizate prin combinarea altor culori si se combina pentru a realiza culori secundare. Culorile secundare sunt portocaliu, verde si violet. Ele se combina cu culorile primare pentru a face culori tertiare.
Exista 9 culori tertiare. Ori de cate ori o culoare primara este combinata cu una secundara, tertiarul pe care-l produce are caracteristici predominante ale primarului din care provine si altele din secundar. Rosu se combina cu portocaliu pentru a face rosu-portocaliu, iar rosu se combina cu purpuriu pentru a face rosu-violet.
Adaugarea de alb-negru.
Nuantele sunt culori pure, fara adaugarea de alb sau negru. Adaugarea de culori albe intr-o nuanta creeaza o culoare mai usoara, mai subtila, numita “nuanta”. Culorile pure cu negru adaugat la ele formeaza o versiune mai inchisa a nuantelor, numita “umbra”. Pentru a crea un “ton”, o versiune mai putin indrazneata de nuanta, combinati-o cu alb-negru (gri).
Crearea schemelor de culori.
Schemele monocromatice utilizeaza nuantele si tonurile unei nuante. Acestea creeaza o senzatie relaxanta pe un site web. Schemele complementare de culori folosesc culorile opuse reciproc pe roata de culori.
Ele vor face ca elementele paginii sa iasa in evidenta. Schemele de culori similare utilizeaza culori una langa cealalta pe roata de culoare. Folosirea lor pe pagina dvs. de web nu va face nici un element deosebit sa iasa in evidenta, fara utilizarea unei culori complementare.
Mai multe combinatii de culori avansate.
O schema de culoare triadica este creata prin trasarea unui triunghi echilibrat imaginar in mijlocul rotii de culoare, pentru a lega trei nuante. O combinatie de culori tetradice poate fi realizata prin legarea a doua seturi de nuante complementare cu o forma dreptunghiulara.
O schema de culoare patrata poate fi produsa prin trasarea unui patrat imaginar in mijlocul rotii de culoare, care leaga patru nuante diferite.
Context, baza si accent.
Fundalul dvs. este vizual in cea mai mare parte a paginii dvs. de destinatie (landing page). 60% dintre culorile pe care le alegeti ar trebui sa fie dedicate. Pe pagina de destinatie, culoarea de baza ocupa cel de-al doilea spatiu cel mai vizual. Acesta acopera antetul, footerul si forma. 30% din culoarea din schema dvs. ar trebui sa fie dedicata acesteia. O culoare de accent este menita sa fie folosita pe cele mai importante elemente ale paginii dvs. pentru a le face sa iasa in evidenta. Ar trebui sa acopere numai 10% din pagina dvs.