Casele de amanet in Germania si Italia in perioada lor de inceput

Facem referire in principal la casele de amanet din perioada secolului XIX moment in care legislatia in ceea ce le priveste a cunoscut numeroase modificari, uneori in favoarea debitorului si alte ori in favoarea caselor de amanet. Pe vremea aceea casele de amanet nu erau specializate pe bunuri individuale si acceptau o gama vasta de obiecte, iar amanet auto nu exista.

In Germania obligatiunile de stat si municipale pot fi gajate pana la maximum L150, avansul fiind de 80% din valoare, iar pentru aceste titluri se percepe o dobanda fixa ​​de 6%. Valorile sunt stabilite de evaluatori profesionisti care sunt capabili sa repare orice pierdere care ar putea rezulta din supraevaluare.

Majoritatea imprumuturilor sunt sub 5 ani, iar biroul de stat este folosit mai putin de cei saraci decat de clasele de mijloc.

Imprumuturile se deruleaza timp de sase luni, dar este permisa o gratie de sase luni pentru rascumparare inainte ca articolul depus sa fie vandut prin licitatie.  Profitul anual net se ridica, de obicei, la putin peste 1% din capitalul utilizat.

Legile amanetului din Austro-Ungaria sunt similare celor din Anglia. Amanetul liber exista, iar brokerul privat, care desfasoara cea mai mare parte a afacerii, trebuie sa obtina o concesiune guvernamentala si sa depuna garantie in functie de marimea orasului.

El trebuie, totusi, sa concureze cu casele de amanet de stat  sau Versatzaemter, care sunt uneori municipale si uneori institutii de stat. Seful acestora este biroul imperial al amanetului din Viena, care a fost infiintat cu obiecte de caritate de catre imparatul Joseph I in 1707, iar jumatate din excedentul anual este inca platit fondului saracilor din Viena.

Aici, ca si in Berlin, profiturile sunt relativ mici. Dobanda este perceputa la o rata uniforma de 10%, calculata in perioade de doua saptamani, insa rascumpararea rapida poate fi urmata de amanare.

Pentru creditele mici, care variaza intre doua si trei coroane, se percepe doar 5% dobanda. Institutiile de stat si municipale din Ungaria par, in ansamblu, sa concureze mai bine cu firmele private decat in ​​Viena.

Italia

In Italia, tara de origine a amanetului de stat institutia inca infloreste si in secolul XIX. Acesta este, de regula, condusa de o comisie sau de un consiliu, iar regulamentele urmeaza regulile pentru casele de amanet de la Roma care nu ofera niciodata mai putin decat suma minima stabilita.

Patru cincimi din valoarea imprumutului este data pe aur, argint si bijuterii, si doua treimi pe alte articole. Dobanda, calculata lunar, variaza in functie de valoarea imprumutului de la 5 la 7%, dar nu se percepe dobanda la imprumuturi de pana la 5 lire.

Un imprumut functioneaza timp de sase luni si poate fi reinnoit pentru perioade similare de pana la maximum cinci ani.

In cazul in care reinnoirea nu are loc in termen de doua saptamani de la expirarea biletului, garantia este vanduta, orice surplus ar putea fi platit casei de amanet. Atunci cand sunt imprumutate mai mult de 10 lire, exista o taxa de 1% pentru imprumut.

Leave a reply:

Site Footer