Casele de amanet in diferite epoci ale istoriei

Casele de amanet in diferite epoci ale istoriei

De mii de ani, oamenii din toata lumea s-au aflat de multe ori intr-o situatie comuna pana in ziua de astazi – nevoia urgenta de bani. Si, aproape tot de atata timp, a existat o solutie foarte simpla de a rezolva aceasta problema: amanetarea unor bunuri personale pentru un imprumut in bani. Pentru oferta completa de amanet auto, intra pe BestAmanet.ro.

De-a lungul istoriei, casele de amanet au fost cele care au asigurat aceste servicii de schimb – intre bunuri si bani. Obiectele aduse la aceste case de amanet, sunt pastrate foarte bine, in locuri securizate, pe perioada contractuala stabilita intre tine si casa de amanet respectiva, timp in care ai posibilitatea sa-ti platesti imprumutul acordat, caz in care iti poti ridica inapoi obiectul lasat acolo.

Daca nu poti face asta la timp, obiectul va fi pastrat de catre casa, dar il vei putea cumpara direct de la ei, in cazul in care nu a fost deja cumparat de catre altcineva. Trebuie sa tii cont de faptul ca de obicei, casele de amanet vor cere un pret ceva mai mare pe obiectele respective, decat imprumutul acordat clientilor, asa ca va trebui sa scoti din buzunar mai multi bani, daca nu l-ai platit la timp.

In Statele Unite, opereaza mai bine de 12.000 de “pawnshop-uri” – case de amanet, foarte diverse, cu game variate de bunuri pe care le puteti achizitiona – de la cele mai simple, la opere de arta, de valoare foarte mare.

Primele case de amanet.

Cu mai bine de 3000 de ani in urma, primele case de amanet au aparut in China Antica, ca o metoda de a acorda imprumuturi pe terment scurt, taranilor care aveau nevoie rapid de bani. Unele persoane care detineau sume mai mari de bani, operau in mod independent, dar in majoritatea cazurilor, aceste tranzactii erau desfasurate in cadrul unor case de amanet.

Acest gen de afacere a explodat pur si simplu in Grecia Antica si in Imperiul Roman de mai tarziu, dandu-le negustorilor posibilitatea sa se imprumute din mai multe locuri, atunci cand aveau nevoie. In timpul Evului Mediu, unele restrictii au fost impuse (adaugare de dobanzi), de catre biserica catolica, alterand cumva, profitabilitatea caselor de amanet.

Aceste reguli s-au mai relaxat in secolele a XIV-lea si al XV-lea, de veme ce creditul devenise deja un mijloc foarte important de finantare a afacerilor, dar si o masura pe termen scurt (una dintre putinele), pentru oamenii foarte saraci. Familiile foarte instarite asa cum ar fi Lombarzii din Anglia sau familia Medici din Italia, au devenit foarte cunoscute in domeniul imprumutului de bani.

Regele Angliei, Edward al 3-lea, si-a amanetat cele mai valoroase bijuterii pe care le detinea, Lombarzilor, in anul 1338 – pentru a folosi sumele obtinute, la finantarea razboiului cu Franta.

De asemenea, tot in Evul Mediu, regina Isabella a Spaniei si-a amanetat bijuteriile pentru a finanta expeditia celebra a lui Cristofor Columb, pentru descoperirea Lumii Noi. Nu toti monarhii de mai tarziu s-au dovedit la fel de binevoitori, dar aceste gesturi au ramas in istorie pentru importanta lor.

Leave a reply:

Site Footer