Sudarea ca tip de compus metalic exista de peste un secol si s-a raspandit in toata lumea. De-a lungul anilor, metodele de sudare si dispozitivele cu ajutorul carora se efectueaza au suferit multe modificari si imbunatatiri. In plus, odata cu dezvoltarea tehnologiei, au fost dezvoltate noi metode de sudare si, ca rezultat, noi tipuri de masini de sudat.
Clasificare de baza
Pentru conectarea metalelor s-au dezvoltat numeroase tipuri de echipamente, care difera nu numai prin design, ci si prin sudare. Aparatele de sudat pot fi de urmatoarele tipuri.
- Cu acest tip de dispozitiv, tensiunea de retea alternativa este convertita in curent alternativ, dar cu caracteristici adecvate pentru sudare.
- Unitatile sunt convertoare de curent alternativ la curent continuu, datorita carora arcul de sudura devine mai stabil, iar cordonul de sudura devine mai calitativ.
- Invertorul de sudare converteste curentul alternativ in curent continuu, dupa care curentul continuu este transformat in frecventa alternativa ridicata si este rectificat la iesire, deoarece arcul de sudare a curentului continuu este mai stabil, asa cum am mentionat mai devreme.
- Semi-automat. Exista atat un transformator, cat si un invertor, pe agregate, in loc de electrozi, se foloseste un fir special, iar sudarea are loc intr-un mediu de gaz de protectie. Dispozitivele sunt capabile sa gateasca atat in modul de ardere continua cu arc, cat si in modul pulsat. Aceasta capacitate are o unitate invertor-impuls.
- Generatoare de sudura. Este o masina de sudat (transformator sau invertor) si un generator. Acesta din urma poate avea un motor pe benzina sau diesel. Aceste dispozitive sunt utilizate in locuri in care nu exista energie.
Pe aparatele de sudat poti vedea urmatoarea abreviere referitoare la curentii cu care functioneaza:
AC (curent alternativ englez) – aceste litere indica curent alternativ;
DC (curent continuu in engleza) – Marcare DC.
Metodele de sudare sunt indicate prin urmatoarele abrevieri.
MMA (arc metalic manual) se traduce prin „sudare manuala cu arc electric” (RDS). Este metoda traditionala si cea mai comuna de imbinare a produselor metalice. Ca aditiv cu dispozitivele utilizate, electrozi adezivi cu strat protector (acoperire). Acest aparat de sudura Alpin foloseste metoda MMA.
MAG (gaz activ metalic) – metoda de sudare, in care formarea arcului gazului activ are loc pe arc (se foloseste de obicei dioxid de carbon CO2). Aceasta metoda este utilizata la aparatele de sudura semiautomate care folosesc un fir de electrod ca aditiv.
MIG (gaz inert metalic). Aceasta metoda de sudare foloseste gaze inerte precum argon, heliu etc. Metoda MIG este utilizata si la sudori semiautomatici pentru imbinarea metalelor neferoase si a otelului inoxidabil. Pentru sudare, se utilizeaza sarma din diferite metale.
TIG (gaz tungsten inert). Sudarea are loc electrod neconsumabil intr-un gaz inert. Aparitia arcului are loc intre metal si electrodul de tungsten. Aditivul, care serveste ca tija metalica, este dus direct la locul de sudare si suflat activ cu un gaz protector.
PAW (sudura cu arc cu plasma ) – aceasta este sudarea cu plasma. Se efectueaza folosind un flux de plasma ionizat directionat.