Alegerea plasarii fatetelor dentare este primul pas pentru imbunatatirea esteticii dintilor si obtinerea acelui zambet alb si stralucitor pe care in mod evident l-ati dorit. Este insa foarte important sa stiti spre ce material trebuie sa va indreptati atentia atunci cand aveti de gand sa optati pentru fatete dentare Timisoara.
Rasina compozita si portelanul sunt cele mai utilizate materiale in procesul de fabricare a fatetelor dentare. In mainile unui dentist cosmetic experimentat, ambele materiale va pot transforma frumos zambetul.
Dar de unde stiti ce tip este cel mai potrivit pentru dvs.? Acest lucru se reduce la nevoile dvs. specifice si la ce factori sunt cei mai importanti pentru dvs. (cost, timp de tratament etc.). Sa evaluam cateva dintre diferentele dintre furnirurile compozite si cele din portelan.
Avantajele furnirurilor compozite
Furnirele compozite au o serie de avantaje fata de portelan, printre care se numara si costul. In medie, fatetele de portelan sunt de doua ori mai scumpe decat compozitele, ceea ce este foarte important pentru unii oameni, dat fiind ca majoritatea tratamentelor nu sunt acoperite de asigurare, ceea ce inseamna ca probabil platiti din buzunar pentru tratament.
Costul fatetelor variaza in functie de o serie de factori, iar aceste detalii le veti afla in ceea ce priveste pretul, cand veti lua legatura cu medicul dentist. Mai bine spus, in urma unui consult veti afla mai multe detalii despre preturi fatete dentare Timisoara, cand dentistul dvs. va vedea care este solutia cea mai potrivita pentru fvs.
Un alt avantaj pe care il au fatetele compozite fata de portelan este faptul ca compozitele pot fi fabricate in mod obisnuit in timp ce asteptati, fiind un tratament care poate fi aplicat in aceeasi zi. Furnirele compozite directe (denumite si lipire compozita ) sunt de fapt sculptate pe dinti, mai degraba decat intr-un laborator in afara amplasamentului.
Rasina umbrita din dinti se aplica direct pe dinti (de unde si numele) unde poate fi modelata si sculptata de medicul dentist. Rasina modelata este intarita folosind o lumina de inalta intensitate, dupa care pot fi aplicate si sculptate straturi suplimentare de rasina dupa cum este necesar pentru a obtine rezultatul estetic dorit.
Odata terminata, rasina trebuie lustruita pentru a obtine un aspect mai natural, asemanator dintilor. Prin urmare, procedeul compozit tinde sa fie mult mai putin invaziv si vizibil mai rapid decat portelanul.
Probabil ca cel mai mare avantaj pe care il au fatetele compozite fata de fatetele dentare din portelan este reversibilitatea. Portelanul necesita remodelarea dintilor naturali pentru a se potrivi furnirului.
Cand vine vorba de compozite, este necesara o pregatire minima a dintilor naturali, ceea ce inseamna ca acestia nu sunt modificati permanent intr-o asemenea masura incat materialul compozit nu poate fi indepartat si inlocuit dupa cum este necesar.
Avantajele fatetelor dentare de portelan
Desi fatetele dentare compozite au o serie de avantaje, exista un domeniu in care nu pot concura cu portelanul: durabilitatea. Portelanul este un material mult mai puternic decat rasina compozita (chiar si cu imbunatatirile materialelor rasinoase de-a lungul anilor).
Fatetele de portelan bine intretinute pot dura 10 pana la 15 ani, comparativ cu durata medie de viata a compozitelor de cinci pana la sapte ani. Este important sa luati in considerare acest compromis daca va ganditi sa aveti furniruri plasate. Adica, in timp ce compozitele pot costa cu pana la 50% mai putin decat fatetele de portelan, ele rezista doar pe jumatate. Deci, care este valoarea cea mai buna pentru dvs.?
Majoritatea medicilor stomatologi sunt de acord ca furnirurile de portelan ofera cea mai naturala estetica asemanatoare dintilor. Portelanul are o calitate translucida, care este destul de asemanatoare cu smaltul dintilor.
De asemenea, este extrem de rezistent la colorare si ciobire datorita rezistentei materialului si a glazurii care se aplica dupa tratament. Pe de alta parte, fatetele compozite sunt mai poroase, si prin urmare, sunt susceptibile la colorare, ceea ce inseamna ca poate fi necesar sa va ajustati dieta pentru a evita anumite alimente care provoaca pete. De asemenea, compozitul trebuie lustruit pentru a obtine o estetica asemanatoare dintilor. Si chiar si atunci nu se compara prea mult.
Compozit sau portelan … Care este verdictul?
La sfarsitul zilei, singurul mod de a determina daca o solutie de fatete compozite sau de portelan este potrivit pentru dvs. este sa discutati cu medicul dentist despre obiectivele dvs. estetice si sa va cantariti consideratiile personale.
Cu alte cuvinte, care este cel mai important lucru pentru? Daca sunteti in cautarea celei mai eficiente solutii din punct de vedere al costurilor, atunci un plan de tratament pentru fatete compozite va fi probabil potrivit.
Cu toate acestea, daca aveti o ingrijorare estetica severa sau cautati cea mai naturala si durabila solutie de tratament (si costul nu este o consideratie), atunci fatetele de portelan va vor oferi un rezultat fantastic.
Indiferent de materialul pentru care optati in cele din urma, puteti fi siguri ca ambele ofera o imbunatatire fantastica a zambetului.