In Romania ninge! Fulgii grosi de zapada danseaza in aer precum o balerina in vazul unui public larg, raspandindu-se peste tot; aerul este umplut de mirosul semineului. Muntii sunt imbracati in haine albe, iar zapada se lipeste de talpile pantofilor, iarna evoca minuni albe. In fiecare an, iarna in Romania este foarte rece, de obicei ninge in ziua de Craciun, iar casele cu instalatie perdea luminoasa stralucesc in intuneric. Cand in aerul romanesc rasuna colindele vesele de Craciun, se stie ca se apropie venirea lui „Mos Craciun” – adica Ajunul Craciunului.
Aceasta sarbatoare importanta se numeste „Craciun” si este cea mai importanta sarbatoare a anului, in Romania. Aceasta incepe la miezul noptii pe 23 decembrie. Aerul este plin de o atmosfera festiva, un amestec de lumina, cantec, bucurie si traditie.
In Ajunul Craciunului, toti romanii vor deschide usa pentru a-i intampina pe cei care colinda. In fiecare an, colindatorii vin la ferestrele caselor si incep sa cante diferite colinde despre Mos Craciun si nu numai. Copiii canta si asteapta entuziasmati cadourile lui Mos Craciun. Tinerii raspandesc diferite colinde despre Hristos, din casa in casa.
Colindatorii incep sa cante colinde traditionale de Craciun, neobositi, pana la primele ore ale diminetii. Cu saci de panza pe umeri, bastoane in maini si sepci de lana la urechi, copiii merg din casa in casa cantand in fata fiecarei ferestre, indiferent de locuinta.
Datorita vocilor lor frumoase, colindatorii sunt serviti de gazda cu covrigi, nuci, mere, fructe si prajituri calde cu nuci sau cozonaci, ba chiar primesc recompense banesti. Mersul la biserica este la fel de important ca impodobirea unui brad, asteptarea cadourilor si a fi alaturi de intreaga familie fac parte din minunea Craciunului.
In Ajunul Craciunului, exista un post foarte strict. Inainte sa apara primii fulgi de zapada, batranii nu mananca nimic. In Transilvania, batranii se asigura ca fanul din grajd sa nu se epuizeaza. In noaptea aceea, nimeni nu avea voie sa doarma pe fan sau pe paie pentru ca vacile vorbeau despre Iisus toata noaptea. In ajunul Craciunului, clerul vizirteaza oamenii din casa in casa cu o fotografie. Aceasta icoana infatiseaza o pestera cu o stea stralucind pe ea.
Pe langa colinde, exista un alt obicei in Ajunul Craciunului, care este aproape peste tot. Pomul de Craciun se numeste „Bradul de Craciun”. Bradul este impodobit in Romania ca si in alte tari. Toata lumea din familie pune sub acest copac. Obisnuinta este de a impodobii brazii de Craciun cu jucarii, bomboane si lumanari in fiecare casa, scoala si birou public.
In acest fel, in ultimii ani a predominat un amestec de traditii copiate si redescoperite. Cu toate acestea, exista si Revelionul, care este de aseemenea cel mai important festival de iarna. Craciunul si Revelionul sunt cele mai importante evenimente de pe tot parcursul anului.
Bradul de Craciun impodobit nu s-a dezvoltat, decat in jurul anului 1700. Cu toate acestea, radacinile lui se intorc cu mult in istorie. Verdele de brad a servit la alungarea tuturor calamitatilor, iar crengile decorate au exprimat in acelasi timp speranta de fertilitate.