Caracteristicile si proprietatile bradului, regele padurilor

Caracteristicile si proprietatile bradului, regele padurilor

Bradul este regele padurii si, de asemenea, un aliat pentru sanatate. Este mai putin cunoscut, dar acest copac are proprietati medicinale interesantem nu este doar un simplu pom de Craciun pe care il decoram acasa!

Brad, copac: descriere si prezentare

Simbol al Craciunului, bradul (Abies pectinata) este emblematic pentru iarna. Alaturi de zada, este singurul copac care nu-si pierde frunzele iarna: trebuie spus ca s-au adaptat la inghet, devenind mai subtiri in ace.

Este, de asemenea, cel mai inalt copac din Europa: poate atinge optzeci de metri inaltime. Se remarca prin silueta sa conica de culoare verde inchis si trunchiul alungit. In ceea ce priveste acele, acestea sunt plate si albe dedesubt, iar conurile sale sunt trase in sus.

Numele sau deriva din latinescul „sapinus”, seva, si este „pectinat”, deoarece acele sale sunt aranjate in forma de pieptene. Si este conifer deoarece conurile sale de pin, mascul si femela, sunt organele sale de reproducere.

Beneficiile de sanatate ale bradului

Terebentina bradului este prietenul muzicienilor si persoanelor bronsice.

Lemnul sau are avantajul de a fi dens si nu foarte rasinos, de unde si utilizarea sa in papetarie si tamplarie. Expresia „miroase a pin” provine din faptul ca sicriele au fost sculptate in acest lemn moale, inca din secolul al XVII-lea.

Acestea sunt mugurii si acele sale, care sunt foarte bogate in rasina. Prin distilare, aceasta oleorezina da terebentina: devine apoi parte a colofoniului, care este utilizata la fabricarea viorii pentru a da „voce” instrumentelor inclinate si la urcare pentru a proteja degetele si o parte a esentei terebentinei.

Prietenul cailor respiratorii

Bradul este, de asemenea, una dintre cele mai bune  plante medicinale  pentru tratarea cailor respiratorii. Principiul activ al terebentinei este concentratia sa de carburi terpenice (alfa-pinen, beta-pinen), cu virtuti expectorante, balsamice (care actioneaza ca un balsam) si antiseptice.

Bronsita, raceli, sinuzita, dureri in gat, tuse, esenta terebentinei este aliatul iernilor reci si umede. Este chiar remediul dintre toti, impotriva faimosului catar bronsic. Ucide bacteriile si calmeaza zona inflamata.

De asemenea, siropul de brad amelioreaza durerile articulare datorate anumitor boli inflamatorii (artrita, reumatism), dureri de stomac si nevralgii. In ginecologie, acest arbore este utilizat pentru tratarea leucoreei, a candidozei si, se spune, a prolapsului uterin (descendenta organelor).

De asemenea, igienizeaza ranile si arsurile superficiale. Retine ca, daca esti muzician si bronhitic, acest copac are un avantaj „doi intr-unul” pentru tine.

Cum se consuma acest copac?

  • Infuzie de brad

In  gemmoterapie „remediul” pentru bronhiile aglomerate este o infuzie de muguri de brad.

Numara 1 lingura de muguri pentru 1 cana (pentru a fierbe zece minute). Bea trei-patru cani pe zi, stiind ca o poti indulci cu miere.

  • Mierea de brad, o exceptie de la regula

De culoare inchisa si consistenta lichida, are un miros de rasina amestecat cu alun.

  • Brad: sirop si uleiuri esentiale

Difuzat in ulei esential, bradul purifica aerul din camera ta si creeaza o atmosfera linistitoare.

In ceea ce priveste siropul, acesta este adesea comercializat in asociere cu eucalipt si cimbru, celelalte doua plante bune pentru cailor respiratorii.

Leave a reply:

Site Footer