K&R baby

Beneficiile lecturii pentru copilul tau

Atunci cand ii citesti copilului tau, aceasta este una dintre cele mai eficiente modalitati de a construi conexiunile neuronale „de limbaj” in creierul sau in crestere, precum si baza puternica pentru dezvoltarea lui cognitiva.

Un studiu facut la Rhode Island Hospital, pentru a compara doua grupuri de opt luni arata rezultate interesante. Unui grup i s-a citit foarte mult, in timp ce celuilalt grup, nu. S-a dovedit ca cei care au ascultat povesti au  vocabularul „receptiv” (numarul de cuvinte pe care il inteleg este mare) si si-au imbunatatit vocabularul mai repede, in timp ce grupul care nu a ascultat povesti, nu s-a dezvoltat similar.

Un studiu publicat in 2019 care implica imagini RMN ale creierului copiilor arata ca eliminarea ecranelor si inlocuirea acestora cu pvoesti citite atunci cand sunt mai mici de 5 ani stimuleaza dezvoltarea creierului. Imaginile RMN indica o crestere a materiei albe organizate care este implicata in dezvoltarea limbajului si capacitatii de a invata.

Academia Americana de Pediatrie, recunoscand acest lucru, a lansat ghiduri care ii sfatuiesc pe parinti sa inceapa sa citeasca copilului  inca de la o varsta frageda .

Lectura nu aduce beneficii numai dezvoltarii limbajului copilului. Atunci cand ii citesti copilului, acest lucru il face sa fie mai conectat cu tine ca parinte, iar acest lucru ii ofera copilului tau un sentiment de intimitate si confort. Acest sentiment de intimitate nu numai ca il va face pe copilul tau sa se simta apropiat de tine, senzatia de a fi iubit si de a obtine atentie il ajuta, de asemenea, sa creasca inteligent .

Intimitatea de a citi copilului tau este o experienta atat de placuta pentru el, incat va avea o atitudine pozitiva fata de citit pe masura ce creste. Cititul iti calmeaza copilul, mai ales cand este nelinistit si agitat. Promoveaza o comunicare sporita intre tine si copilul tau. Copiii prescolari care sunt expusi limbajului auzind cuvintele care le sunt citite tind sa se descurce bine in scoala. Multe studii arata ca elevii care iubesc scoala si se descurca bine in scoala, au un trecut in care parintii le-au citit mult.

Bebelusul tau invata din timp elementele de baza ale citirii unei carti, si intelege ca toate cuvintele reprezinta sunete si concepte, cuvintele sunt citite de la stanga la dreapta si povestile continua atunci cand intorci pagina. Aceste informatii ajuta copiii mai tarziu.

De asemenea, cititul promoveaza o durata mai mare de atentie, ceea ce reprezinta o abilitate importanta pentru ca copilul tau sa se poata concentra mai tarziu. Construieste abilitati de ascultare si imaginatie, ceea ce face ca mai tarziu, copilul sa poata dezvolta singur povesti. Copilul tau invata despre culori, forme, numere si litere, in iar pe masura ce creste ia contact cu mai multe situatii. Interesul sau pentru masini, de exemplu, se va extinde la interesul sau pentru camioane si alte mijloace de transport precum avioane si rachete, iar in curand va citi despre spatiul exterior, stiinta si tehnologie.

Daca ai decis sa incepi sa citesti copilului tau, noi iti recomandam sa cumperi carti interactive de pe K&R baby.

Leave a reply:

Site Footer