Beneficiile fizice si psihice ale inotului

Beneficiile fizice si psihice ale inotului

Inotul este cu siguranta cel mai placut sport dintre toate si poate fi considerat a fi cel mai bun exercitiu pentru oameni de toate varstele. Poate fi usor si ieftin, iar o persoana poate merge in ritmul propriu. Inotul ajuta o persoana sa ajunga sau sa se mentina in forma, dar beneficiile se extind si asupra sanatatii mintale.

Persoanele care au intre 19 si 64 de ani ar trebui sa primeasca 150 de minute de activitate aeroba moderata in fiecare saptamana. Copiii mai tineri ar trebui sa fie de-asemenea activi fizic, asa ca parintii lor ar trebui sa ia in considerare ideea de a-i duce la bazin pentru cursuri de initiere inot.

Este important sa incorporati exercitii de antrenament de forta in orice rutina, pentru a mentine muschii puternici si flexibili. Pe masura ce sanatatea permite, exercitiile fizice este necesar sa fie efectuate cat mai mult pe parcursul vietii, iar inotul cu siguranta poate fi practicat pana la cele mai inaintate varste, si ofera o multime de beneficii fizice si psihice, despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

Un antrenament cu tot corpul pus in miscare

Inotul angajeaza aproape fiecare grup de muschi major, necesitand unei persoane sa-si foloseasca bratele, picioarele, torsul si stomacul. Practic, inotul creste ritmul cardiac fara a pune stres pe corp, imbunatateste rezistenta, tonifica muschii, imbunatateste starea de fitness si ajuta la gestionarea greutatii.

Construirea rezistentei cardiovasculare

Exercitiile cardiovasculare, adesea denumite cardio, implica inima, plamanii si sistemul circulator. O rutina de antrenament minutios, cum ar fi cea care ofera inot, va include acest tip de exercitii. Cercetarile sugereaza ca inotatorii au jumatate din rata mortalitatii persoanelor inactive. Un studiu din 2016 indica faptul ca inotul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la controlul nivelului glicemiei.

Inotul este potrivit pentru toate varstele si nivelurile de fitness

Unele tipuri de exercitii fizice pot fi provocatoare pentru persoanele care sunt noi sau se simt foarte improprii. Cu toate acestea, inotul permite unei persoane sa mearga in ritmul propriu si poate fi primitor pentru nou-veniti.

O persoana poate invata sa inoate la o varsta foarte frageda, iar majoritatea bazinelor de inot au o zona destinata incepatorilor si persoanelor care prefera sa inoate incet. Beneficiile invatarii de a inota in siguranta si incredere se pot extinde dincolo de starea mentala si fizica. In unele cazuri, poate fi chiar salvare de viata.

Inotul este bun pentru persoanele care au suferit diferite rani

Avand o vatamare sau afectiuni, cum ar fi artrita, poate ingreuna exercitarea cu impact mare. Deoarece apa sustine cu usurinta muschii, inotul este preferat de multi care nu sunt capabili sa participe la exercitii cu impact mare, cu rezistenta ridicata.

Inotul este deosebit de util pentru persoanele cu dizabilitati

Un handicap fizic, cum ar fi paraplegia, poate limita optiunile de antrenament. Deoarece apa ofera rezistenta si sprijin, multi oameni considera ca inotul este o optiune ideala. Deoarece inotul poate stimula increderea si imbunatati abilitatile sociale, poate fi benefic pentru persoanele cu dizabilitati mentale.

Ajutor pentru persoanele cu astm

Pe langa cresterea rezistentei cardiovasculare, inotul poate creste capacitatea pulmonara si poate imbunatati controlul asupra respiratiei. In timp ce aerul umed al piscinelor interioare poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea simptomelor de astm , unele studii indica faptul ca substantele chimice dezinfectante utilizate in piscine pot inrautati simptomele. De asemenea, acestea pot creste probabilitatea ca un inotator sa dezvolte afectiunea.

Imbunatateste simptomele sclerozei multiple (SM)

Apa mentine membrele flotante, astfel incat persoanele cu SM pot beneficia de sprijinul si rezistenta blanda pe care o ofera apa. Un studiu a remarcat o reducere semnificativa a durerii atunci cand persoanele cu SM au luat parte la un program de inot de 20 de saptamani. Participantii au raportat, de asemenea, imbunatatiri ale oboselii si depresiei legate de SM.

Inotul este benefic pentru femeile insarcinate

Inotul este o forma recomandata de exercitii pentru gravide. Greutatea adaugata poate provoca dureri articulare si musculare in timpul sarcinii. Inotul este foarte popular in special pentru gravide, deoarece apa poate suporta aceasta greutate. Acest lucru ajuta sa va simtiti mai confortabil in timp ce sunteti in forma. Este intotdeauna o idee buna sa consultati un medic atunci cand intreprindeti o noua forma de activitate in timpul sarcinii.

Inotul ajuta la arderea caloriilor

Inotul este un mod excelent de a arde calorii. Cantitatea arsa depinde de greutatea unei persoane si de cat de puternic inoata.

Ei bine, acestea sunt doar cateva exemple de beneficii fizice si psihice pe care inotul vi le poate oferi, insa cu siguranta lista beneficiilor este mult mai mare. Tinand cont de aceste aspecte, este indicat sa va inscrieti cat mai repede la cursuri de inot daca nu stiti sa inotati. Exista cursuri inot adulti, cursuri inot copii, astfel ca fiecare poate participa la asemenea cursuri de initiere inot, iar beneficiile inotului se vor vedea in timp.

Leave a reply:

Site Footer