Avantajele de folosire ale sigurantelor automate

Sigurantele automate sunt tot mai populare, inlocuind clasicele sigurante fuzibile. Acelea erau atasate tabloului electric prin simpla insurubare, respectiv desurubare. Indiferent de tipul lor, rolul este unul clar si anume tine de evitare a supraincarcarii unui circuit electric.

Poate ca iti amintesti ca atunci cand se intrerupea curentul electric „sarea” o siguranta. Impropriu spus pentru acestea se verificau pe rand pana cand se gasea cea arsa. Pentru repornire se impunea inlocuirea sigurantei topite cu un noua. Astfel, siguranta putea doar deconecta sistemul. Acum insa varianta moderna este usor schimbata, din fericire.

Fata de predecesorii sai, clasa de sigurante automate functioneaza diferit. Acestea au un mecanism ce se bazeaza pe un comutator intern, declansat cand se intampla supraincalzirea unui circuit electric. Pentru a reporni circuitul va fi nevoie de actionarea comutatorului. Desigur, astfel de sigurante au si avantaje.

  1. Acestea nu vor mai impune schimbarea unor componente la fiecare supraincarcare. Fata de vechile tipuri de sigurante, la cele automate se va necesita doar actionarea prin activarea comutatorului.
  2. Nu pierzi timp prin a verifica ce siguranta a oprit circuitul. In cazul sigurantelor automate, acestea efectiv se deconecteaza si prin insasi pozitia sa se va determina care dintre ele este cea care trebuie actionata.
  3. Repornirea de curent electric este mai facila.
  4. Riscurile sunt mai scazute la manevrarea de sigurante automate, utilizatorul casnic neavand neaparat ajutor specializat pentru a reporni curentul electric.

Trebuie insa spus ca sigurantele automate, la fel ca orice alt lucru pana la urma, pot prezenta de asemenea si ceva dezavantaje. Aici se poate aminti faptul ca din nou intr-o nota comparativa cu vechile tipuri de sigurante cele automate nu depisteaza atat de usor o problema de circuit. Cele fuzibile sunt de regula mai sensibile, ceea ce inseamna ca in caz de proasta alimentare acestea vor reactiona mai repede decat ar face-o cele automate.

Nu este de ignorat nici faptul ca o siguranta automata poate opri curentul electric si din alte motive. Pare sa sune stupid, insa se poate intampla ca acestea sa reactioneze in acest sens la factori precum vibratii puternice sau miscari. Va pune si utilizatorul in dificultate, neintelegand ce se intampla.

Daca se ia in considerare si partea de costuri, deci de investitie, atunci se poate spune de asemenea ca sigurantele automate sunt mai costisitoare si au dezavantajul din acest punct de vedere. Reparatiile de-a lungul timpului sunt si ele un motiv in lista de minusuri ale acestor sigurante.

Dar cum stii ce ai nevoie, daca este cazul sa te orientezi spre sigurante automate sau nu? Specialistii spun ca sigurantele automate pot fi folosite in cazul unor circuite de joasa tensiune, in cazul retelelor moderne. In orice caz, consultarea in acest sens cu un expert va dicta clar ce este nevoie de ales. Totodata si de unde sunt achizitionate ramane in seama unui specialist ce va si proiecta si executa intreaga lucrare. O recomandare aici este magazinul online elematis.ro. Se vor gasi diferite tipuri de sigurante automate, la preturi de asemenea variate.

Leave a reply:

Site Footer