Sistemele de panouri sandwich sunt sisteme specializate de placare cu multiple avantaje in placarea arhitecturala exterioara si interna si in peretii despartitori. Mai jos am prezentat principalele avantaje ale utilizarii panourilor sandwich in proiectarea si constructia cladirilor.
Izolatie termica si fonica
Un sistem de panouri tip sandwich este alcatuit din trei straturi legate prin adezivi: un strat de baza gros (inlaturand stratul) intre doua placi metalice exterioare din otel. In centru, miezul izolator gros, realizat, de obicei, din polistiren expandat, poliizocianurat sau vata minerala, protejeaza impotriva unor conditii extreme la temperaturi ridicate sau reci.
Forta, durabilitatea si versatilitatea
Panourile sandwich sunt structuri superioare structurii traditionale a lemnului, facandu-le mai durabile si mai putin susceptibile de a le schimba datorita sistemului puternic si durabil cu trei straturi, cu miez izolant gros si placi subtiri din otel.
Panourile izolate pot fi combinate cu succes cu alte materiale de constructie, cum ar fi caramida, bloc, piatra, placi, ardezie, lemn, otel si sticla. Pe langa compatibilitatea cu alte forme de constructie, panourile sandwich sunt foarte versatile si ofera aplicatii mai creative decat materialele de constructie conventionale. Pentru fixarea lor insa, veti avea nevoie de surub pentru panouri sandwich.
Instalare rapida si usoara
Sistemul de panouri sandwich cu trei straturi este puternic si durabil, dar si usor, ceea ce inseamna ca economisesc o pondere semnificativa pe structura aplicata si sunt mai usor de transportat si instalat la fata locului.
Greutatea redusa a panoului de tip sandwich este semnificativa in ceea ce priveste instalarea eficienta si rapida a sistemului, indiferent de aplicarea finala, de peretii interiori si exteriori, de podelele si suprafetele acoperisului; ceea ce economiseste timp considerabil pentru realizarea proiectului si costul fortei de munca.
Costuri de constructie si eficienta energetica
Cladirile construite cu panouri izolate de tip sandwich sunt cu aproximativ 50% mai eficiente din punct de vedere energetic decat alternativele traditionale de constructie a cladirilor. In plus, valorile U echivalente pot fi obtinute cu pereti mai subtiri, ceea ce poate reduce in continuare utilizarea materialelor, a fortei de munca si a costurilor.
Instalarea panourilor sandwich in procesul de constructie reprezinta o modalitate eficienta de imbunatatire a proiectului de constructie generala, de la estimarea exacta a costurilor si de la minimizarea utilizarii fortei de munca si a instrumentelor specializate la construirea mult mai rapida si obtinerea unei izolatii si a eficientei energetice.
Usurinta de transport depinde de umplerea densitatii materialelor, grosimea panoului, forma suprafetei metalice si grosimea metalului. Metalul si grosimea materialului de umplutura variaza in functie de locul in care se vor utiliza panourile si de greutatea pe care sunt destinate sa le poarte. Conditiile meteorologice locale sunt luate in considerare la determinarea grosimii adecvate a materialului de umplere. Panourile de tip sandwich asigura impermeabilitatea si izolarea termica fara a fi nevoie de tencuiala sau de vopsea si de aspectul estetic al carcasei exterioare a cladirilor. Aluminiu si tabla de otel zincat pre-laminat sunt utilizate in stratul de metal al panourilor sandwich.
Izolatie acustica pe panouri sandwich
In cazul acoperisului si peretilor, parametrii si metodele de calcul dorite pentru izolatia acustica sunt determinate in timpul etapei de proiectare. O parte din undele sonore care se incadreaza pe suprafata se reflecta, o alta parte este absorbita si o alta parte este condusa. Nivelurile de reflexie, absorbtie si transmisie depind de forma suprafetei, capacitatea de absorbtie acustica a materialului si frecventa sunetului.
Rezistenta mecanica in panouri sandwich
Capacitatea portanta este intotdeauna luata in considerare la alegerea tipului de panou sandwich utilizat pentru cladiri. Agenti cum ar fi greutatea proprie, greutatea vantului, greutatea zapezii si a caldurii sau o combinatie a acestor agenti au un impact asupra cladirilor.
Panourile de tip sandwich sunt materiale compozite constand dintr-un miez din poliuretan / piatra minerala cuprinsa intre doua placi metalice, iar comportamentul lor sub diferite greutati trebuie luat in considerare cu atentie.
Suprafetele metalice cu elasticitate limitata si materialele de umplere de baza abia pot sustine greutatea proprie ca substante simple. Cu toate acestea, atunci cand este un material compozit datorita rezistentei la alunecare si indoire, apare un nou sistem cu o capacitate de incarcare care creste in fiecare strat.
Rezistenta materialului de umplere a panourilor sandwich si a formei lor trapezoidale sunt esentiale pentru determinarea capacitatii de incarcare a incarcaturii.