Aurul in antichitate

Aurul in antichitate

Sunt multe persoane care merg la amanet aur insa nu stiu absolut nimic despre istoria aurului. Pentru ca aceasta este absolut fascinanta in acest articol ne-am gandit sa va prezentam o mica parte din istoria aurului in antichitate.

Denumirea aurului provine de la cuvantul aurum care inseamna zori stralucitori si este un metal pretios utilizat din antichitate pentru productia de biuterii, sculpturi, monetarie, vase si ca decor pentru diverse cladiri, statui si monumente.

Aurul nu se corodeaza si astfel este un simbol al nemuririi si al puterii pentru mai multe culturi antice. Raritatea si calitatile lui estetice face ca acest material sa fie ideal pentru a demonstra pozitia si puterea. In primul rand se poate gasi in apropierea raurilor din Asia Mica la suprafata si de asemenea a fost minat in subteran din anul 2000 a. Ch. de catre egipteni si mai tarziu de romani in Spania, Portugalia si Adrica.

Sunt dovezi ca romaii au gasit particule de aur si minereuri in piritele de fier. Aurul este usor de lucrat daca este amestecat cu alte metale precum argintul si cuprul care pot sa duca la cresterea rezistentei acestui material si la schimbarea culorii lui. Aurul este utilizat pentru o gama destul de larga de scopuri.

In cele mai multe culturi antice aurul a aparut in bijuteriile de aur si in arta datorita valorii lui si calitatilor estetice.

Electrumul este un aliaj natural din aur si din argint care a fost utilizat in bijuterii de egipteni de la 5000 i. Ch. Bijuteriile de aur au fost purtate si de barbati dar si de femei in Sumeria civilizata si au fost gasite in jur de 3000 de laturi de aur.

Civilizatiile minoice din Creta la inceputul mileniului al doilea sunt creditate cu producerea primelor bijuterii cu lant din aur. Aceste popoare au facut mai multe elemente pentru bijuterii utilizand o gama destul de vasta de tehnici. Bijuteriile de aur au luat forma de coliere, de bratari si de cerceti si inele sau diademe, pandantive, ace si brose.

Tehnici si formele sunt incluse filigranat daca aurul este tras sub forma de sarme si rasucit in diferite modele si forme subtiri batute sau granulare care sunt decorate cu mici granule pe suprafata si lipite cu aur.

De asemenea au fost si bijuterii impimate in relief, prin mozaicare, prin turnare si prin gravura. In America de Sud, aurul este lucrat similar de civilizatia Chavin din Peru, in anul 1200 a. Ch. si turnarea aurului a fost perfectata de Nazca societatea din anul 500 a. Ch.

Romanii sunt cei care au utilizat o anumita forma care includea pietrele pretioase si semipretioase si moda a continuat in epoca bizantina prin utilizarea unor perle si a unor pietre pretioase sau emailuri.

Aurul a fost utilizat pentru prima data ca si moneda de la finalul secolului 8 in Asia mica. Forma lor neregulata si doar cu o parte stantata se facea in general din aliajul denumit Electrum. Primele monede facute din aur pur si cu imagini sau stampilate au fost creditate de catre regele Cresus.

Leave a reply:

Site Footer