Apartamentele in secolul XX

Pana in 1900, mai mult de 75% dintre americanii din mediul urban locuiau in apartamente. Apartamentele au servit ca o a doua resedinta pentru multi americani bogati si au oferit o resedinta convenabila, respectabila si sigura in apropierea muncii, pentru familii urbane si familii de clasa mijlocie.

Districtul Tenderloin din San Francisco, apoi un cartier de clasa mijlocie cu hoteluri rezidentiale si case de apartamente, a fost popular cunoscut sub numele de “districtul caselor de apartamente”. Cauti apartamente nord? Vizualizeaza oferta de pe Shantilake.ro.

In anii 1920, cand majoritatea americanilor locuiau in orase, arhitectii proiecteaza apartamente pentru o varietate de marimi, nevoi si bugete ale familiei.

Acestea includ apartamente de tip “eficienta” si “bachelor”, apartamente cu plimbare, apartamente cu lifturi si hoteluri de apartamente, hoteluri rezidentiale care ofera mese pentru chiriasi pe termen lung, sfarsind cu adaptarea “apartamentelor de catering” din Londra.

Anii 1920 au fost, de asemenea, martorii unui boom in cladirile de apartamente de lux, inalte. Rezidentii bogati din New York au inceput sa cumpere apartamente de lux “cooperative”, un concept introdus pentru prima data la inceputul anilor 1880 sub numele de “cluburi acasa” de catre Philip G. Hubert.

New York a fost, de asemenea, locul in care s-au nascut primele spatii de mansarda de locuit, numite si “apartamente studio”, pentru artisti. In anii 1950, mansardele construite in cartierul SoHo din Manhattan, au devenit un fel de model al transformarilor in secolul al XX-lea.

In timp ce familiile de clasa mijlocie au inceput sa se mute in suburbii, dezvoltatorii au conceput asa numitele “apartamente de gradina” care includeau curti amenajate. La sfarsitul anilor 1920 si 1930, arhitectii au adaugat, de asemenea, elemente decorative “moderne” si nuante tropicale inspirate la exteriorul casei de apartamente, mai tarziu inventandu-se si conceptul “Art Deco”.

Unul dintre cele mai faimoase clustere a fost construit in noua statiune din Miami Beach. Cartierul Art Deco al orasului se afla pe Registrul National al Locurilor Istorice.

Atunci cand au fost introduse ascensoarele de mare viteza in anii 1950, turnurile de apartamente au adus locuintele la un nou nivel. Unul dintre cele mai vechi turnuri de lux rezidentiale din Statele Unite a fost proiectul lui Mies van der Rohe pe Lacul Shore Drive, din Chicago.

Construite in 1950 si 1951, turnurile cu douazeci si sase etaje, din otel si sticla, au dat tonul constructiei de cladiri in urmatoarele doua decenii.

In orasele izolate, turnurile de lux rezidentiale au inclus magazine, banci si restaurante la nivelurile inferioare. Turnurile de apartamente pentru chiriasii de clasa mijlocie au urmat exemplul. Unul dintre exemplele principale este orasul Lefrak din Queens, New York, construit intre anii 1960 si 1968.

Anuntat ca avand “facilitati fara precedent pentru epoca”, complexul a inclus 5.000 de apartamente in douazeci de turnuri cu optsprezece etaje si a oferit aer conditionat, , o piscina, un loc de joaca si un oficiu postal. Casele de apartamente izolate nu au functionat pentru locuinte publice subventionate, totusi, evidentiate prin proiectele de “reinnoire urbana”, proiect esuat din anii 50.

Reciclarea modelelor mai vechi Astazi, apartamentele continua sa raspunda nevoilor de locuinte ale americanilor in schimbare, numarul celor singuri, divortati, cuplurile fara copii si americanii mai in varsta, creste. Incepand cu anii 1980, condominiile au satisfacut necesitatea unor proprietari de locuinte fara intretinere.

In Lowell, Massachusetts, fabricile textile au fost transformate in locuinte subventionate pentru chiriasi cu venituri mici. In Richmond, Virginia, dezvoltatorii convertesc depozitele de tutun si fabricile de produse lactate in unitati de inchiriere de lux.

Leave a reply:

Site Footer