Oricât de tentant ar fi, costul nu ar trebui să fie factorul determinant în alegerea lemnului potrivit pentru proiectul tău. De obicei, rășinoasele sunt mai puțin costisitoare însă contează foarte mult ceea ce vrei să obții din ele și ce așteptări în timp ai de la proiectul tău.
Când vine vorba de ales tipul potrivit de lemn, factorul determinant este proiectul în sine. Atunci când decizi să mergi către o anumită categorie, pune-ți o întrebare simplă: este potrivit acest lemn pentru ceea ce vreau eu să construiesc? Este o întrebare clișeică, dar când vine vorba de lemn, anumite soiuri sunt cele mai potrivite pentru anumite proiecte.
De exemplu, dacă construiești o masă pentru un măcelar, arțarul este o alegere excelentă. Acesta are porii închiși, ceea ce reduce absorbția lichidelor în lemn și este relativ dur, astfel încât să poată rezista mult timp.
Lemn de rășinoase
Alegerea între rășinoase și lemnul de esență tare este un prim pas important pentru proiectul pe care îl realizezi. Poți utiliza lemnul de rășinoase pentru a realiza structuri de rezistență în construcții, la fabricarea ușilor și ferestrelor, a mobilierului obișnuit, a plăcilor din MDF și PAL, la fabricarea hârtiei, a paleților.
Lemn de foioase
Pe de altă parte lemnul de esență tare, adică de foioase, este mai dur și mai dens ceea ce îi conferă o rezistență mai mare în timp. De asemenea și aspectul acestui tip este mult mai frumos, mai sofisticat, fiind folosit în special la obținerea mobilierului de calitate înaltă, a parchetului, a teraselor exclusiviste și a construcțiilor foarte rezistente și durabile.
Rășinoase VS Foioase
Ceea ce diferențiază cele două categorii –foioasele și rășinoasele, este modul prin care se înmulțesc. Foioasele produc semințe, care se situează în interiorul fructelor, cum ar fi mărul sau sunt învelite într-o structură dură cum sunt nucile. Indiferent de locul unde se află semințele, pentru eliberarea lor, acești copaci au nevoie de animale care să mănânce fructele sau să spargă învelișul de protecție.
În cazul celei de-a doua categorie – rășinoasele, semințele sunt libere într-o formațiune numită con, care se desface la maturitate și lasă libere semințele să cadă pe sol sau să le poarte vântul.
În categoria foioaselor regăsim stejarul, nucul, fagul, mahonul, frasinul, cireșul, paltinul, iar în cea a rășinoaselor, lemnul de pin, molid, brad, tisă, cedru. Lemnul foioaselor necesită un timp mult mai lung pentru a se dezvolta, în timp ce rășinoase cresc destul de repede, ajungând la maturitate într-un interval relativ scurt. De aceea lemnul de foioase este mai prețios și mai scump, pe când cel de rășinoase este mai ieftin.
După ce ai aflat informațiile necesare pentru a putea decide ce fel de lemn poți să utilizezi în realizarea proiectului tău, nu îți rămâne altceva de făcut decât să stabilești dimensiunile și cantitatea dorită și să mergi la Proactiv – materiale de construcții să îți achiziționezi tot ceea ce ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit planul tău. Echipa de la Proactiv te va ajuta să îți alegi cele mai bune produse și te va îndruma dacă ai vreo nedumerire în ceea ce privește anumite lucruri pe care le comercializează.
În concluzie…
Nu uita! Documentarea temeinică, împreună cu sfatul unui expert și o mână pricepută pot realiza adevărate opere de artă.